hirdetés

2020.04.06. 13:12

Tuti tippek a sikeres szóbelihez

Általános az egyetértés, hogy a nyelvvizsgák legnehezebb része a szóbeli. Nem csoda, hiszen ezt a legnehezebb gyakorolni és a szituációk is kiszámíthatatlanok. Hoztunk néhány tuti tippet, ami segíthet.

Nyelvvizsgázni nem egyszerű dolog. Ezen belül sokan a nyelvtani tesztektől tartanak, másoknak a hallásértés a kihívás, de a legtöbben mégis a szóbelitől tartanak. Alapvetően nehéz leküzdeni a szorongást, hogy idegen nyelven szólaljunk meg. Ha mindezt még nehezíti a vizsgakörülmények okozta stressz, vagy egy olyan kiejtéssel beszélő vizsgáztató, ami számunkra idegen, akkor nem lehet csodálkozni, hogy ez a vizsgafeladat komoly kihívást jelent.

A szóbeli nyelvvizsgára való felkészülés kicsit eltér attól függően, hogy melyik akkreditált vizsgára készülünk, mert a szóbeli feladatai nem mindenhol egyformák. Van, ahol tételeket kell kidolgozni, van, ahol a vizsgázó beszédkészségét egy másik vizsgázóval való beszélgetés alapján mérik. Ugyanakkor vannak tanácsok, amik általánosan segítségünkre lehetnek.

Vizsga előtt: fejleszd a kommunikációs készségedet!

Sokan azt hiszik, hogy ez a szókincsen múlik, pedig inkább azt figyelik a vizsgáztatók, hogyan kapcsolódsz a mondandóddal a helyzethez és a másik szavaihoz (akár egy másik vizsgázó, akár a vizsgáztató). Ehhez szuper gyakorlat, ha kommentálod, amit látsz és hallasz. Nézd a tévét, és mondd ki hangosan idegen nyelven, hogy mit gondolsz és mit érzel. Figyelj rá, hogy használj kötőszavakat és érzelmeket kifejező frázisokat.

Ezt fejlesztheted tovább, ha elképzeled, hogy valaki vitázik veled. Gyakorold, hogyan vennéd át a szót, vagy éppen hogyan adnád át a beszéd lehetőségét olyan frázisokkal, mint például: Neked mi erről a véleményed? Mire gondolsz pontosan ezzel?

A képek alapján történő beszéd, vagy történetmesélés gyakori feladat, ahol egy gördülékeny sztorit akarnak tőled hallani. Ezt is gyakorolhatod – képek nélkül is. Találj ki egy történetet, mondd el hangosan és vedd fel a mobiloddal, hogy vissza tudd hallgatni magad. Óriási mértékben fejleszti a tudásod, ha hallod, mit rontottál el – vagy mi hangzott nagyon jól.

Sokat fejleszt a beszédeden, ha történeteket mondasz, felveszed mobillal és visszahallgatod magad

Vizsga közben: lazulj rá!

Nem kell, hogy igazad legyen és nem kell, hogy tökéletes legyen, amit mondasz. Viszont arra nagy szükség van, hogy reagálj arra, amit mondanak neked. Kérdezz vissza bátran, vagy mondd azt, hogy nem tudom, vagy „hát, erre még soha nem gondoltam”. Merd kijavítani magad, ha észreveszed, hogy nem mondtad jól, vagy nem pont azt mondtad, amit akartál.

Mindig indokold meg, ha igen/nem a válaszod egy kérdésre, hiszen egy beszélgetésben is ezt tennéd.

+1 szuperfegyver: a kötőszavak

Kötőszavakkal sokkal gördülékenyebb a mondandód. Gyakorold, hogyan és milyen helyzetben használhatod őket. Sokat tesznek hozzá a kommunikációd minőségéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában