Ha tehetjük, minden nap töltsünk több órát a napon

2020.05.24. 07:00

Rendkívül fontos a D-vitamin pótlása

Már egyre melegebbek és hosszabbak a napok, ereje van a napsütésnek, öröm a szabadban, a friss levegőn lenni a többhetes bezártság után. Ha tehetjük, minden nap töltsünk több órát a napon, mert van mit bepótolnunk, hogy feltöltsük a D-vitamin-készleteinket.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: pixabay.com

A D-vitamin-hiány ugyanis az év bármely szakában előfordulhat, ezért őszig legyünk a szabadban olyan sokat, amennyit csak lehet. A Semmelweis Egyetem munkacsoportja és a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület felméréséből kiderült, hogy tavasszal a felnőttek D-vitamin-szintje fele a normális értéknek, minden ötödik embernél súlyos hiányállapot mutatható ki. A nyáron felhalmozott tartalékokat hat hét alatt felhasználja a szervezet, a napsugárzás már nem elegendő a szükséges mennyiség termeléséhez.

Az elmúlt néhány év intenzív felvilágosító munkájának köszönhetően többszörösére nőtt azok száma, akik legalább az őszi és a téli időszakban pótolják a D-vitamint. Szoláriumozni a szervezet legfőbb D-vitamin-forrásának számító napfény kiváltása miatt nem érdemes, ugyanis a gépek UV-A-sugárzása nem alkalmas D-vitamin-képzésre. A hazai szakmai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében azt is megállapította, hogy a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés. Fontos, hogy minél több időt töltsünk – lehetőleg mozgással – a szabad levegőn, vagy fogyasszunk sok D-vitaminban gazdag táplálékot, teljes kiőrlésű gabonát, tojást, májat, zsíros halat, de patikai minőségű D-vitamin szedését is ajánlják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában