Nem kell tartanunk tőlük

2020.05.27. 07:00

Táplálkozásukkal a denevérek sok hasznot hoznak az embereknek

A Magyarországon élő denevéreknek semmi közük sincs a SARS-CoV-2 vírushoz, azaz a mostani koronavírus-járványhoz. Nem kell attól tartani, hogy például a tetőszerkezetben vendégeskedő denevérek bármilyen betegséggel megfertőzik az embereket.

Polgár Tibor

Közönséges denevérek szülőkolóniája egy padláson

Forrás: Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány

Ezt hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva Mészáros József bakonypölöskei denevérész. Mint mondta, a Magyarországon élő 28 denevérfajból eddig 27-et mutattak ki a Bakonyban. A denevérek szülőkolóniái május közepén állnak össze, hogy a hónap végén és június elején világra hozzák kölykeiket. A nőstények ebben az időszakban nem tűrik meg maguk mellett a hímeket. Azonban nem egyedül hozzák világra utódaikat, hanem csoportosan, ezt nevezzük szülőkolóniának.

A vemhesség előrehaladtával a nőstények felkeresik azokat a szállásokat, melyeket ismernek, ez lesz a szülőkolónia végleges helye. A legtöbb denevérfajnak több szállás­helye van, de mindig azt részesíti előnyben, ahol a táplálkozási és az ivási lehetőségek a legjobbak. Tehát az optimális szállásokra május közepére beköltöznek a denevérek. Ezt onnan lehet észrevenni, hogy apró, fekete ürülékek jelennek meg az ablakpárkányon, a teraszon és egyéb helyeken.

Mészáros József munka közben egy bakonyi barlangban
Fotó: Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány

– A mostani járványhelyzet sajnos indokolatlanul negatívan érinti a denevéreket. Denevérkutatóként nagyon sok helyről kapok bejelentést, hogy beköltöztek a denevérek, és azonnal vigyem el őket, mert betegséget terjesztenek. Az igazság az, hogy a hazánkban élő denevéreknek semmi közük sincs a SARS-CoV-2 vírushoz, azaz a mostani koronavírus-járványhoz. Nem kell attól tartani, hogy például a tetőszerkezetben „albérletben” lévő denevérektől bármiféle betegséget elkapunk, ők csak élni és szaporodni szeretnének, ahogy minden évben. Rovarevő emlősök lévén rendkívül sok kártevőtől szabadítanak meg minket. Egy törpedenevér egy éjszaka alatt akár 2500 szúnyogot is elfogyaszthat. Gondoljunk bele: ha nem lennének denevérek, mennyivel több éjszakai rovar nyüzsögne körülöttünk, mennyivel kellemetlenebb lenne például este kiülni a teraszra – mutatott rá Mészáros József.

Közönséges denevérek szülőkolóniája egy padláson
Fotó: Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány

A denevérész megjegyezte, a szülőkolóniák összeállása május végére befejeződik, majd világra hozzák utódaikat. – A kolóniák ekkor a legsérülékenyebbek. Ebben az időszakban nem szabad kizárni az épületből a denevéreket, mert ez a kölykök pusztulását okozhatja. A kölykök nagyon gyorsan fejlődnek, körülbelül egy hónapos korban elkezdenek önállósodni. Augusztusra a szülőkolónia felbomlik és elhagyja az addig otthonául szolgáló padlást. A denevérek elsősorban az erdei élőhelyeket részesítik előnyben. Az ember viszont egyre jobban elfoglalja és átalakítja a természetet. A megszűnő életterek miatt a denevérek kénytelek beköltözni bizonyos épületekbe. Rovarfogyasztásuk révén a denevérek nagyon sok hasznot hoznak az emberiségnek, ezért legyünk velük elnézőbbek, ne akarjuk kilakoltatni a szülőkolóniát – emelte ki a denevérész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában