Fűben, fában rengeteg érték van

2020.06.29. 16:00

Az öt leggyakoribb mozgásszervi panasz kezelése gyógynövények segítségével

Porckopás, ízületi gyulladás, izomfájdalmak, köszvény, isiász – ezek a magyarok körében a leggyakoribb és egyre több fiatalt is érintő mozgásszervi panaszok. A karantén alatt bizony el is kényelmesedtünk, és hirtelen akarunk lefogyni, vagy sportolni, aminek gyakran fájdalom a vége. Gyuri bácsi, a bükki füvesember segít gyógynövényes tippjeivel.

Tóth B. Zsuzsa

A gyógy- és fűszernövények az egészségünket is védik, érdemes begyűjteni azokat virágzásuk előtt

Forrás: shutterstock

Kerti munka, sport a szabadban, lakásfelújítás, kirándulás – a jó idő bizony nemcsak a kedvet hozza meg a mozgáshoz, hanem sokunknak a fájdalmakat is. Az ízületi betegségeknek többféle okuk lehet, például kopás, gyulladás vagy autoimmun betegség. A gyulladásos ízületi betegségek kiegészítő kezelésére Gyuri bácsi a fekete ribizlis teakeveréket ajánlja, amelyet ő csak ízületi teának hív. Ebben a fekete ribizli levelén kívül erdei szeder- és málnalevél, valamint nyírfalevél is található. Megelőzésként heti egy csészével, probléma esetén akár naponta háromszor is fogyaszthatjuk, a szokásos módon, forrázással készítve.

Az ízületi kopás már korántsem csak az idősebbeket vagy a túlsúllyal rendelkezőket érinti, sokan harminc-negy- ven évesen is küzdenek csípő- vagy térdkopással. Mielőtt ortopédiai műtétre jelentkeznénk, próbáljuk normalizálni a testsúlyunkat és eljárni gyógytornára. Emellett Gyuri bácsi a fekete nadálytő alkoholos kivonatával való bedörzsölést javasolja, amely fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Ez a kivonat zúzódásra, sportsérülésekre, gerincfájdalom enyhítésére, véraláfutás kezelésére is éppolyan hatékony, nemhiába hívták a régiek csontforrasztó fűnek. Csak külsőleg használható!

Régi módszer a porckopás megállítására, a folyamat visszafordítására, ha a boltokban kapható étkezési zselatinból naponta egy evőkanálnyit elfogyasztunk levesbe vagy joghurtba keverve. Kívülről is segíthetünk bejuttatni némi kollagént, ha a sűrű, kocsonyaállagúra főzött zselatinból pakolást készítünk a fájdalmas testrészre reggel és este. Ha megszáradt, mossuk le. Furcsán hangzik, de kitartó kezeléssel sokat javíthatunk a porc állapotán.

Gyuri bácsi mindig azt emeli ki előadásain, hogy az ízületi gyulladás vagy artritisz hátterében gyakran veseprobléma áll, mert ha a vese gyenge, akkor a méreganyagok nem tudnak kiürülni, és lerakódnak az ízületekben. Ez a salakanyag okozhat gyulladást az ízületekben. Erre a problémára a bükki füvesember elsősorban a veseműködést serkentő mezeizsurló-tea fogyasztását ajánlja kúraszerűen, hat hétig. Megelőzésképpen a mezei zsurló teáját akár már huszonéves korban is el lehet kezdeni inni, hetente, csalán- és tejoltógalaj-teával váltogatva. Gyulladáscsökkentésre Gyuri bácsi még a kamillás teakeveréket is ajánlja, amelybe ő a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő gyógynövényeket gyűjti: a kamilla mellett diófalevél, lándzsásútifű-levél, körömvirág, apróbojtorján-hajtás, cickafarkhajtás is található benne. Ez a tea ínhüvelygyulladásra is kiváló. Gyulladás esetén napi egy-három csészével igyunk, a tünetek enyhüléséig.

Aki köszvénnyel küzd, tudja, hogy a panaszokat a vérben megemelkedett húgysavszint okozza, amely elsősorban a túlzott kávé-, alkohol- és vöröshús-fogyasztás mellékterméke. Gyuri bácsi azt javasolja, hogy ezekből fogyasszunk kevesebbet, együnk több gyümölcsöt és igyunk sok folyadékot, lehetőleg magas C-vitamin-tartalmú csipkebogyóteát. Emellett minden köszvényesnek napi egy-két csésze erdeimálnalevél-tea fogyasztását ajánlja.

A gyógy- és fűszernövények az egészségünket is védik, érdemes begyűjteni azokat virágzásuk előtt Fotó: shutterstock

Ha túlhajtotta magát edzés vagy kerti munka közben, és alig tud másnap lábra állni, akkor a fekete nadálytő mellett bevethető még a pásztortáska alkoholos kivonata, de csak külsőleg, bedörzsölésre! Aki ismeri a gyógynövényeket, annak már ismerősen hangzik a pásztortáska, hiszen kiváló vérzéscsillapító, de a növény magas szaponin- és flavonoidtartalma miatt izomlazításra, izomfájdalmakra is kiváló. Az érintett területet napi két-három alkalommal kenjük be a tinktúrával. Ezenkívül az árnikakrém ajánlható még minden izomfájdalomra, zúzódásra, ficamra és rándulásokra.

Az isiászt a gerincből kilépő ülőideg összenyomódása váltja ki, ez sugárzik ki fájdalmasan a deréktól a láb felé. Gyakran az ízületek kopása okozza a problémát. A fent felsorolt gyógynövények közül használjuk külsőleg a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású fekete nadálytő alkoholos kivonatát bedörzsölésre, de a fájdalmas testrészt kenhetjük körömvirágkenőccsel is. Gyuri bácsi itt is a belső takarítást tartja a legfontosabbnak: a gyulladást kell csökkenteni, amire a kamillás teakeverék jó megoldás, emellett napi egy csészével ajánlja a tejoltógalaj-teát vagy az erdeimálnalevél-teát, alkalmazható még a réti legyezőfű teája is.

Gyuri bácsi a mozgás fontosságára is felhívja a figyelmet. Azt tanácsolja, ne hagyjuk, hogy berozsdásodjunk, mozogjunk sokat a friss levegőn, akkor is, ha itt-ott fáj, vagy ízületi bántalmakkal küzdünk, mert a mozgásszervi panaszokra a mozgás a legjobb gyógymód.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában