Az április és július közötti időszak a legveszélyesebb

2020.06.27. 15:00

Egyre több a kullancs, figyeljünk oda a csípés okozta tünetekre!

Az elmúlt évekhez képest idén jóval több a kullancs, erről számoltak be olvasóink, és a kullancsveszélyre hívták fel a figyelmet a hazai szakemberek is. Az ország egyes területein minden második kullancs hordozza a Lyme-kórt, ezerből egy pedig az agyvelőgyulladás kórokozóját.

Juhász-Léhi István

A kullancscsípés elkerülésére a legjobb módszer, ha nem megyünk bozótos területre, és zárt ruházatot viselünk kirándulás alkalmával Fotó: Pixabay

A hírre az jut azonnal eszünkbe, hogy mit tegyünk, mit ne tegyünk kullancscsípés esetén. Lakos András infektológus, a kullancsok által terjesztett betegségek kezelésének nemzetközileg is ismert hazai szaktekintélye arra hívta fel a figyelmet, hogy a kullancsot minél előbb távolítsuk el. A kullancscsípés miatt szerinte ne menjünk orvoshoz, mert az időveszteséggel jár, inkább magunk távolítsuk el a kullancsot, vagy kérjünk segítséget a környezetünkből.

Fontos, hogy az eltávolításkor ne nyomjuk össze az állat testét. Ugyanis minden olyan beavatkozás, amely a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. A szakember kiemelte: ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítőszert, gyufát, és ne tekergessük a kullancsot. Miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hagyjunk fél percet, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Ha mégis beszakad, ne akarjuk kipiszkálni, abból csak baj lehet, kilökődik magától.

Ne fertőtlenítsük a csípés helyét! A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapillárisba ereszti vissza a kórokozókat is, a fertőtlenítőszer nem éri utol a vérpályában, illetve a bőr mélyebb rétegeiben szaporodó Borreliákat. Az ismert szaktekintély hangsúlyozta, hogy ne vizsgáltassuk a kullancsot, hogy van-e benne kórokozó, és a csípést követően semmilyen védőoltás sem indokolt.

A kullancscsípés elkerülésére a legjobb módszer, ha nem megyünk bozótos területre, és zárt ruházatot viselünk kirándulás alkalmával Fotó: Pixabay

Megtudtuk azt is, hogy panaszmentesség esetén nem indokolt a kullancscsípés után vérvizsgálat. Ha a kullancs jóllakott, magától távozik, és minél fiatalabb, annál hamarabb. Ha a csípés után használunk valamilyen készítményt, Lyme-folt már nem jelenik meg, de a kórokozó attól még életben maradhat. Elmarad a jellegzetes klinikai tünet, aminek felismerésével a betegség már akkor kezelhető, amikor még nincs semmilyen szövődmény. A szerológiai reakció is hosszú időre negatív lesz, így aztán nem sok esély marad a fertőzés felismerésére.

Lakos András infektológus a Naplónak a megelőzésről azt mondta, a kullancscsípés elkerülésére a legjobb módszer, ha nem megyünk bozótos területre. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Az április és július közötti időszak a legveszélyesebb. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy ha tehetjük, csak nadrágban kertészkedjünk és menjünk kirándulni. A nadrág szárát érdemes betűrni a zokniba, a trikót, pólót pedig a nadrágba.

Akkor célszerű felkeresni szakembert, ha a csípés után fokozatosan növekvő, legalább három napja fennálló, minimum öt centiméteres pír jelentkezik. Ha nem vett észre kullancscsípést, öt napja fennálló, nyolc centiméteres átmérőt szabad csak diagnosztikusnak tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!