hirdetés

2020.06.16. 11:47

Hogyan válaszd ki az ideális mosógépet?

A háztartási nagygépeket jó esetben hosszú évekre választja az ember, így hát nem éppen könnyű a döntés, hogy melyiket is vidd haza. A saját költségkeretein belül mindenki a legjobb ár-érték arányú gépet akarja, azaz minél több funkciója legyen az adott összegért. Ez egy nagyon jó kiindulási alap a döntéshez, de azért egyéb szempontok is döntőek lehetnek.

Row of washing mashines in appliance store

Fotó: Serghei Starus

Mosógép választásánál is hamar zavarba jöhet az ember, hogy milyet vásároljon, ugyanis a kínálat nagyon széles. Elöltöltős vagy felültöltős mosógép, kisebb vagy nagyobb befogadóképesség, van-e szárító funkció vagy nincs, milyen programokat tud, stb.

Mindenkinek mást jelent az ideális mosógép

A két legfontosabb kérdés általában az, hogy mekkora legyen a mosógép befogadóképessége, és hol lehet beletölteni a ruhát. Vannak, akiknek határozott elképzelésük van a kérdésben, mások szeretnek alaposan utánajárni ezek előnyeinek, hátrányainak – ebben igyekszünk egy kis segítséget nyújtani.

A befogadóképességről viszonylag könnyű dönteni, azt érdemes felmérni hozzá, hogy mennyit mosol. Egy két-háromfős háztartás esetében például bőven elég egy átlagos, 5,5 kiló ruhát elbíró gép, de egy nagycsaládnak már jó eséllyel édeskevés. Ha többet mosol, mint szeretnéd, érdemes lehet egy nagyobb mosógépre beruházni.

Érdekesebb az a kérdés, hogy elöl- vagy fölültöltős mosógépet válassz, ezt ugyanis több szempont is befolyásolhatja:

  • A rendelkezésre álló terület. Az egyik alapvető kérdés, hogy van-e helyed egy elöltöltős mosógép számára. Ez ugyanis az esetek nagy részében szélesebb, mint a felültöltős, és azt is számold bele, hogy az ajtaja kinyitása is igényel szabad teret a mosógép előtt. Nem tudod csak úgy beállítani akárhogy a sarokba, ahova éppen hogy passzol. Ha szűk a rendelkezésre álló hely, a felültöltős mosógép lesz a neked való változat.
  • Van-e hely a mosógép fölött? Ahogy az elöltöltős gépeknek az ajtó nyitásához is kell hely, úgy igaz ez a felültöltősre is, csakhogy itt a mosógép fölött nem lehet semmi, legalábbis olyan magasságban, amibe beleütközhet a teteje, ha kinyitod. Ezt a típust tehát nem fogod a polc alá pont berakni, mert akkor nem tudod kinyitni, cserébe kisebb alapterületre van szüksége.
  • Akarod-e látni a ruhákat mosás közben? Ez csak elöltöltősnél megoldott, ott üveges a mosógép ajtaja. A felültöltősöknek tömör a fedele. Ennek megvan az a hátránya, hogy nem fogod időben észrevenni, ha olyasmi is került a mosásba, aminek nem kellett volna, illetve kevésbé látványos – de ez már csak esztétikai szempont.
  • Melyik tetszik jobban? Ha már esztétikai szempontokat emlegetünk, egyértelműen számít az is, hogy melyik típus tetszik jobban. Van, aki semmi pénzért nem venne felültöltős mosógépet, mert a másik típust szebbnek találja, másnak pont az elöltöltős nem tetszik. Ha a többi szempont nem határol be, akkor az alapján válassz, hogy te melyiket preferálod – és persze ellenőrizd az energiaosztályt, a funkciókat, az ár-érték arányt is.
  • Bármelyik mosógéptípus lehet jó választás, ha a saját igényeidet és lehetőségeidet szem előtt tartva döntöd el, hogy melyiket vásárolod meg. Szánj időt a döntésre, és alaposan gondold át, mi lenne a legjobb számodra!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában