vigyázz hol fotózol!

2020.06.18. 11:00

Jó lett a fotó? Nem zavar, hogy közben más munkáját tönkre tetted?

Sokan nemcsak nézik a tájat, hanem meg szeretnék örökíteni magukat a virágtenger közepén. A legjobb beállítás lázas keresésében nem is veszik észre, közben mekkora területet taposnak le.

Forrás: pixabay.com

Az utak mentén csodálatos látványt nyújtanak a ringatózó pipacsok, a búzavirág, a lucerna, a facélia, a bíborhere, a mustár, de gyönyörű az aranyló repcemező is. Sokan nemcsak nézik a tájat, hanem meg szeretnék örökíteni magukat a virágtenger közepén. A legjobb beállítás lázas keresésében nem is veszik észre, közben mekkora területet taposnak le. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri, hogy figyeljünk arra: ne okozzunk kárt a szántóföldeken, veteményesekben, illetve a védett növényeket, állatfajokat is óvjuk.

Derdák Gábor 40 hektáron gazdálkodik Egyházasfaluban. Azt mondja, már nemcsak a vadak, hanem az emberek is sok kárt okoznak.

– Mi is termesztünk gazdaságunkban repcét. Igyekszünk elkerülni, hogy az út melletti táblába vessük, mert sajnos egyre többen mennek bele fotózkodni, miközben letiporják az egész évben dédelgetett növénykultúránkat, amivel nagy károkat okoznak – panaszolta a Kisalföldnek Derdák Gábor termesztő.

– Felelőtlenek az emberek. Sokszor látom, hogy terhes nők, gyerekek fotózkodnak a virágzó repcében. A repce is sok növényvédelmi kezelést kap. Minden szernek megvan a munkaegészségügyi, élelmezésügyi várakozási ideje, de erről annak, aki megáll, fogalma sincs. Lehet, hogy a gazda akár egy-két órája permetezte a területet. Nem is gondolják az emberek, hogy az egészségükre milyen káros hatással lehet. Azt sem veszik figyelembe, hogy ezek a földek magántulajdonban vannak. Szélsőséges esetben akár jogi következményei is lehetnek, ha a gazdának kárt okoznak.

A bálák miatti tűzveszélyről és a Facebookos csoportok felelősségéről a témában a teljes cikkben, a kisalfold.hu oldalon olvashat, akik egy profi fotóst is megkérdeztek a helyzetről>>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!