a balaton édenkertje

2020.07.03. 13:39

A mediterrán táj dicsérete – séta a Folly Arborétumban (fotógaléria)

Óhatatlanul is Hamvas Béla Babérligetkönyvének fejezetei jutnak az ember eszébe, amikor Badacsonyörsön, az élő „fenyőmúzeumban” jár.

A Folly Arborétumot az 1900-as évek elején hozta létre dr. Folly Gyula (Letenye 1867– Pécs 1915) pécsi orvos, a Zsolnay család háziorvosa és a Zsolnay gyár üzemorvosa: 1905-ben telepítette ide az első örökzöldeket. Ma a magángyűjtemény a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területe. Gerd Krüssman (1910–1980) botanikus és dendrológus elismeréssel szólt a gyűjteményről: „olyan, mint egy ékszerdoboz, kicsi, de minden darabja kincset ér!”

A többnyire fenyőkből álló gyűjtemény a Kisörsi-hegy déli oldalában, a Balatonhoz közel található. Az arborétum ma három különböző korú növénypopulációt tartalmaz. A Folly család több mint száz éve gyűjti a különleges ciprusokat, cédrusokat és fenyőket a területen. A család által visszavásárolt földön, a kibővült arborétumban és a hozzá csatlakozó erdőben mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje virul, amelyeket dendrobotanikai információs (növényjelző) táblák segítségével ismerhetnek meg a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában