Műanyagmentesen egy hónapig

2020.07.03. 17:30

Fogyókúrára fogta a kukáját a kapolcsi család

Korábban hetente, mióta kerülik az egyszer használatos műanyagokat, csak két-három hetente kell üríttetniük kukásedényüket Márvány Gabrielláéknak. A kapolcsi család már másodszor csatlakozik a Műanyagmentes július akcióhoz.

Rimányi Zita

Márvány Gabriella és kisfia Iván gabonát őröl otthon

Fotó: Penovác Károly/Napló

A lassan lebomló csomagolóanyagok környezetkárosítása miatt civilek által életre hívott kezdeményezésnek ma már sokmilliós nemzetközi követőtábora van. Az egyszer használatos műanyagok száműzését egy egész hónapra – vagy életre – azért szorgalmazzák, mert évente világszinten mintegy 300 millió tonna szemetet termelünk vele. Ráadásul bár csak napokig, órákig vagy percekig használjuk ezeket, több száz évig a Földön maradnak.

Ma már – sajnos – szinte nem telik el úgy nap, hogy ne olvasnánk olyan tengeri élőlényekről, madarakról, amelyeknek az okozta a pusztulását, hogy hulladékunk felhalmozódott a gyomrukban. A Műanyagmentes július akcióhoz csatlakozók ezért is mondanak nemet egy hónapig az egyszer használatos műanyagokra.

Márvány Gabriella is így tett. Családjával – párjával, kisfiával, a nagy- és a dédmamával együtt – már több mint egy éve környezetbarát módon igyekeznek élni. Tavaly csatlakoztak először a Műanyagmentes július akcióhoz és hatására drasztikusan lecsökkent a kukájukba kerülő szemét. Nem élték meg lemondásnak például, hogy nem tusfürdőt vesznek műanyag dobozban, amit aztán ki kellene dobni, hanem jó minőségű kézműves szappant, amit könnyen lebomló papírba csomagolnak.

A kapolcsi családban több korosztály él együtt és nagymamának természetes volt, hogy figyeljenek arra, ne kerüljön hozzájuk felesleges holmi. A négyéves kisfiú pedig a szülői minta hatására valószínűleg ezt szokja meg. Láthatja, hogy még a papírhulladékot is szétválogatják, fajtánként és fűtéskor csak azt égetik el, ami ilyenkor nem termel káros anyagot. Az üvegeket is külön gyűjtik. Tyúkot, kacsát tartanak, nekik adják az ételmaradékot. Komposztálnak is.

Márvány Gabriella és kisfia Iván gabonát őröl otthon
Fotó: Penovác Károly/Napló

- Először nehéz volt úgy vásárolni, hogy ne tegyek a kosaramba felesleges műanyag csomagolást, de igyekeztem tudatos maradni e téren. Fóliába kerülő szeletelt kenyér helyett papírba rakott kilósat választok vagy magam sütök. Még házi őrlőmalmot is használok emiatt. A vírushelyzetben jöttünk rá, milyen előnyös az ilyesféle önellátás – mondta el az asszony. Új ruhát csak gyermekének szokott venni, a meglévőket a rokonokkal, a barátnőkkel csereberéli. Hordozható poharat hord magával, abba kér kávét. Szerinte más családok, sőt vállalkozások, szálláshelyek is követhetik példájukat. Változtathatnak gyakorlatukon bolygónk érdekében.

- A jelenlegi helyzet nem tartható fenn, nem folytathatjuk a folyamatos szennyezést. Nincs még háromszáz évünk erre, így nem lesznek rendben a dolgok. Mi azonnal tapasztaltuk a számunkra is előnyös következményeket, mikor elkezdtük kerülni a műanyag csomagolásokat, de aki úgy véli, csak nehézségeket okozna ezzel magának, az gondoljon a gyerekei, az unokái jövőjére. Azt javasolom, ne csak kidobja egy automatikus mozdulattal a szemetet, mert az csak hegybe gyűlik. Menjen el egy szeméttelep nyílt napjára, érdeklődjön arról, mi lesz a sorsa, hova kerül az, ami háztartásában feleslegesen keletkezik! – fogalmazott az édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában