Néhány hasznos tanács

2020.07.05. 07:00

Így hűtsük le az otthonunkat, mielőtt elolvadnánk

A vírushelyzet enyhülésének ellenére valószínű, hogy az eddig megszokottaktól eltérően az idei nyáron többen, több időt töltenek majd otthonaikban, zárt térben. Éppen ezért érdemes tehát odafigyelnünk életterünk klímájára.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

A lakóterek klímáját az épületek több tulajdonsága is befolyásolja, ezek közül a legfontosabb a hőmérséklet és a páratartalom, melyeknek döntő szerepük van abban, hogyan érezzük magunkat otthonainkban. Éppen ezért kiemelten fontos lakóterünk megfelelő hőmérséklete, az állandó és egészséges mértékű páratartalom, valamint a levegő minősége.

Új ház építésénél vagy egy régi felújításnál tartsuk szem előtt a természetes lakóklíma megteremtését a nyári hőségben is. Támogassunk a páraszabályozást természetes vakolat használatával. Egy belső tér normál páratartalma 40 és 60 százalék között mozog, amely ingadozhat napjában többször is a lakásban végzett tevékenységek függvényében. A reggeli és az esti órákban magasabb ez az érték, amikor a családtagok otthon tartózkodnak, főznek és fürdenek, valamint alacsonyabb a nap többi időszakában.

A mész kötőanyagú vakolatok képesek arra, hogy a helyiségben időnként jelentkező többlet-páramennyiséget felvegyék és raktározzák, majd leadják a belső tér felé akkor, amikor szárazabb összetételűvé válik a levegő. Ezzel hozzájárulva a közel állandó relatív páratartalom kialakításához, megtartásához. Intenzív szellőztetéssel azonban cserélhetjük az elhasználódott levegőt. Az egészséges beltéri klímához minden esetben hozzájárulhatunk a szellőztetéssel, kicserélve az elhasznált, oxigénhiányos, állott levegőt, ami fáradékonyságot és fejfájást okozhat. A gyakori és intenzív, de rövid szellőztetés a nyári melegben is sokkal hatékonyabb, mintha hosszú időre, résnyire hagyjuk nyitva az ablakot.

A szellőzésre a mai, jó légzárású ablakok alkalmazása mellett sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni, mint régen! A falakat is szellőztessük, meszes vakolattal. Ugyanis a kutatások bizonyítják, hogy a mész kötőanyagú vakolatok magas (12-13 közötti) pH-értékkel rendelkeznek, mely penészgombaölő és antibakteriális hatású. Ezért az ilyen típusú vakolatok – a már említett páraszabályozó hatásuk mellett – az alga- és a penész elleni harcban is kiváló segítséget jelentenek.

Ügyeljünk a por eltávolítására is. Az egészséges lakó­klímához a lakótér rendszeres portalanítása mellett a mésztartalmú vakolatok használatával is hozzájárulunk, hiszen ezen anyagok antisztatikus tulajdonsággal szintén rendelkeznek. Felületükön a por jóval kevésbé tapad meg, mellyel szintén hozzájárulnak a belső terekben az egészséges, tiszta és kellemes közérzet kialakításához. Fordítsunk kevesebb energiát a ház hűtésére megfelelő hőszigeteléssel. A lakóhelyiségek léghőmérséklete általában 19 és 22 Celsius-fok között kellemes, de ez minden esetben szubjektív és személyfüggő.

A hőérzetet jelentősen befolyásolják a különböző felületek, azaz a padlók, nyílászárók és falfelületek hőmérsékletei. Az optimális hőszigetelés a nyári melegben a hirtelen felforrósodástól, télen pedig a lehűléstől – mint egy páncél – védi az egész épület szerkezetét. Ezzel alacsonyabb lehet a hőingadozás, és az energiafogyasztás és így járulhatunk hozzá a természetes lakóklímához. Az új házak és a régi házak utólagos hőszigetelésénél is rendszerben gondolkodjunk, hogy az anyagok jól működjenek együtt, hosszú távon biztosítva egy épület hőszigetelését. Az egészséges lakóklíma megteremtéséhez a szakértők természetes – mész kötőanyagú – vakolatokat javasolnak, amelyeknek nincs károsanyag-kibocsátása, valamint hozzájárulnak az optimális, 40-60 százalék közti páratartalom megteremtéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában