2020.07.16. 07:00
Legújabb szakácskönyvünk november elején jelenik meg
Olvasóink legjobb receptjei címmel jelenik meg a Mediaworks Hungary Zrt. megyei napilapjainak idei szakácskönyve.
A Családok szakácskönyvén dolgozó stáb több olvasóval
Forrás: Mediaworks
A kiválasztott több mint 150 ételt Békéscsabán, a Zwack szakgimnáziumban kialakított szakácskönyvkonyhán készítették el mesterszakácsok és -cukrászok. Több olvasó a helyszínen, családi támogatással alkotta meg a maga finomságát. – Az olvasók idén is kitettek magukért, a beküldött receptek számát és az ételek minőségét tekintve is – hangsúlyozta Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, albumunk lektora. – Az elkészült finomságokat látva a kollégákkal nem csodálkozunk, hogy ezek a családok kedvencei.
Prohászka Béla a közös békéscsabai főzés apropóján kitért arra is, hogy tapasztalataik szerint a tradicionális magyar konyha ízei és egyéb hagyományai játszották sok ételnél a főszerepet. A mindannyiunk által jól ismert összetevők közül őrölt pirospaprikát, tejfölt, zöldfűszereket – kaportól, lestyántól a rozmaringig, zsályáig és bazsalikomig – is szívesen használtak olvasóink. Az elkészült finomságok között hódítottak a gombócformák a levesekben és a főételekben. A desszerteknél a cukrot többen mézzel váltották ki.
Rubold Ödön színművész is küldött be receptet, illetve meg is főzte a halászlevét tolnai módra.
A békéscsabai Kádi Sándor is halat készített, de ő fokhagymás pontyfilét sütött ropogósra. Sándornak felesége, Marcsi, valamint négyéves fiuk, Dominik is besegített az étel elkészítésénél. Dominik kedvence egyébként a rántott hús, és Prohászka Béla kérdésére elmondta azt is, hogy ez az étel miként készül náluk. Büszkén újságolta: a közös főzés során neki a hús bundázása az elsődleges feladata.
Zsótér Brigitta, a Szegedi Tudományegyetem docense nagyon jó kezdeményezésnek tartja szakácskönyvünket, többek közt azért is, mert a helyi alapanyagokra épít és a családokat tartja szem előtt.
– Maradandót alkothatunk szerzőtársaimmal együtt, hiszen ez a könyv ott lesz a polcon, bármikor levehető, és az unoka is láthatja majd egyszer a nagymama receptjét – hangsúlyozta Brigitta. – A koronavírusos, nehéz időkben otthon is igyekeztünk kreatívan, értéket teremtve eltölteni az időt. A sütés-főzés pedig igazi kreatív tevékenység, az önmegvalósítás remek terepe bármelyikünk számára. Én magam a felhívásra zöldséges fasírtot készítettem Zsótér módra, remélem, ízlik majd azoknak, akik ezen recept alapján sütik meg. A szakácskönyv „műtermében”, a közös főzés során különösen tetszett az, ahogy Sándor Adrienn stylist tálalta, beállította az ételeket a fényképezéshez, Imre György pedig többféle fotót is készített róluk, hogy majd a legjobb, legelőnyösebb kerülhessen be a könyvbe.
Herczeg Aranka elmondta: 2013 óta foglalkozik lekvárok, szörpök és más ínyencségek előállításával. Termékei gondosan válogatott virágokból, gyógynövényekből és gyümölcsökből készülnek. Most a szakácskönyvbe rózsatortát alkotott, melynek krémjéhez saját készítésű rózsalekvárt és -szörpöt is használt, a torta tetejére pedig kandírozott rózsaszirmokat helyezett.
„Mindenmentes” ételek is terítékre kerülnek majd a könyvben, a kifejezés azt jelenti, hogy az alapanyag a legtöbb problémát okozó allergéntől mentes.
A kötet november elején jelenik meg.