Almás-mákos, káposztás-lekváros finomságok

2020.08.27. 11:30

Rétessütő nagyik adják tovább a tudást Veszprémfajszon

A nyári szombatokon réteskészítő tanfolyamot tartanak a nagymamák.

Molnár Sándor

Csiba Józsefné Kati és Fertig Józsefné Marika a kisült réteseket vágja

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az asszonyok összehangolt munkával, ügyesen nyújtották átlátszóan vékonyra a tésztát. Aztán finom tölteléket raktak rá, majd gyakorlott mozdulatokkal méteres rúddá görgették, ezután egy fedővel négy-öt darabra vágták, és tepsikbe helyezték. Készült túrós, darás, almás-mákos, meggyes-mákos, tökös-mákos, sőt káposztás-lekváros is a nagyik irányításával.

Az apró településen élő, 70-es, 80-as éveikben járó nagymamák már sokszor és sokfelé bemutatták réteskészítő tudományukat. Szerepeltek országos tévécsatornán, készítettek 70 rétest a legutóbbi Szeniortalálkozón Kislődön, sütöttek sok-sok rétest a helyieknek a falunapon, és még sorolhatnánk a példákat. Most szombatonként réteskészítő tanfolyamon örökítik tovább azt a több évtizedes tapasztalatot és tudást, amelyet nagyanyáiktól, anyáiktól felhalmoztak. A réteskészítés oktatásának ötlete a Szeniortalálkozó egyik szervezőjének a fejéből pattant ki, és a nagyik nem sokat vártak a megvalósítással.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A veszélyhelyzet miatt amúgy is rengeteg program elmaradt 2020 nyarán, így örömmel vágtak bele a munkába. Szerencsére és meglepetésükre érdeklődőkben nincs hiány, már az ötödik szombaton oktatják a réteskészítés tudományát, és már vannak jelentkezők két újabb hétvégére is. Egyszerre öt „tanulót” fogadnak, hogy mindenki hozzáférjen a munkához és lehetősége legyen a gyakorlásra.

Gyanútlanul érkeztem én magam is a legutóbbi összejövetelre, hogy lefotózzam a réteskészítőket. A kultúrházban viszont hamar magával ragadott a lisztes kezű, kötényes asszonyok látványos serénykedése. Ahogy a nagyik irányításával ügyesen, összehangolt munkával nyújtották a tésztát átlátszóan vékonyra. Aztán tölteléket raktak rá, gyakorlott mozdulatokkal méteres rúddá görgették, majd egy fedővel négy-öt darabra vágták, és tepsikbe helyezték.

Mindezt sokszor megismételve, hiszen a kigyúrt és kellően pihentetett tésztákból készült túrós, darás, almás-mákos, meggyes- mákos, tökös-mákos, sőt káposztás-lekváros rétes is. Ezekből a résztvevők is vihettek haza többfélét, hogy majd otthon, családi körben kisüssék azokat. Előtte azonban a találkozó csúcspontjaként megkóstolhatták a közösen készített, frissen sült finomságokat.

Mivel jókor érkeztem, én is azon szerencsések közé tartoztam, akik megkóstolhatták a meglepő és különleges helyi specialitást, a fajszi káposztás-lekváros rétest is.

A fajszi asszonyok közül, bár többen is jól értenek a réteskészítéshez, csak négyen vesznek részt az oktatásokon, de mint mondják, többen nem is kellenek hozzá, mert csak zavarnák egymást. Baumgartner Ferencné Kati, Stáhl Józsefné Erzsike, Csiba Józsefné Kati és Fertig Józsefné Marika adja át speciális tudását szombatonként az érdeklődőknek, akik jöttek már Füredről, Vámosról, Városlődről és Szentkirályszabadjáról is, és van jelentkező már Ajkáról, Herendről is. Marika néni örül a fiatalabb korosztály érdeklődésének, és úgy látja, szívesen készítenek rétest a fiatalabb asszonyok.

Elárulja nekem a jó rétes titkát is: jól ki kell dolgozni, izzadni kell vele, aztán legalább háromnegyed órán át pihentetni kell a tésztát, amely nagyon kényes.

Nem kaphat huzatot, a párát és a hideget sem szereti, nagyon vigyázni kell vele. A tanfolyamról elmondja, hogy a résztvevők itt láthatják a tészta állagát, ahogy ők begyúrják, viszont nekik kell kidolgozni, hogy jó legyen. Az a lényeg, hogy érezzék saját kezűleg, hogy milyennek kell lennie a tésztának, mert majd otthon egyedül kell elkészíteniük.

A töltelékkel gazdagon megrakott réteslapot ügyesen görgették rúddá a tanulók Fotó: Molnár Sándor/Napló

A fiatal korosztályt képviselő Györfi Elvira Városlődről érkezett a fajszi tanfolyamra, és ő már egy korábbi szombaton is ismerkedett a réteskészítés tudományával. Egy nemesvámosi ismerősétől hallott erről a lehetőségről, és mivel szeret sütni és érdekelte is a dolog, ezért eljött vele. Ezúttal magával hozta a kolléganőit is egy kis csapatépítésre, és láthatóan rutinosan mozgott az egyes munkafázisok során, sőt már tanácsokkal is ellátta a többieket.

Szerinte jó ez a lehetőség, mert mindig tanul valami újat, és vannak olyan praktikák, amiket itt elleshet. Előtte is készített már rétest recept alapján, de a nagyik által megtanított módszerrel teljesen más, sokkal jobb lett a sütemény.

Csiba Józsefné Kati és Fertig Józsefné Marika a kisült réteseket vágja Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kólinger Lászlóné Veszprémből érkezett a munkahelyi csapattal a tanfolyamra. Mindannyian szeretnek főzni, jókat enni, és most egy kicsit együtt is lehettek a jó hangulatú program során. Vali elárulta azt is, hogy bár már nem kezdő a konyhában, de a rétessütés eddig sötét folt volt számára. Most elleshette a speciális mozdulatokat, amit majd még sokat kell gyakorolnia otthon. Felnőtt fiai egyébként már a kóstolás alatt hívták őt telefonon, mert már alig várták, hogy hazaérjen a Veszprémfajszon elkészített, finom rétesekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában