Csípős „vendégek” Ázsiából

2020.08.05. 11:00

Tigrisszúnyog: a lakosság segítségét kérik

Az ázsiai tigrisszúnyog hazai populációjának és elterjedésének felmérésével második éve foglalkozik az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének egyik kutatócsoportja.

Sági Ági

A tigrisszúnyog fekete alapszínű, fehér vagy ezüst rajzolat látható rajta fehér éles csíkkal,alábain pedig fehér gyűrűkkel

Fotó: ÖBI Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport/Soltész Zoltán

A felméréshez jól jön a lakosság segítsége is. Ha valaki arra gyanakszik, hogy tigrisszúnyogot lát, vagy tigrisszúnyog csípte meg, a rovarról készült jó minőségű fotót vagy magát a rovart a helyszín és időpont megjelölésével küldje el a kutatóknak. Részletes csomagolási útmutatót és rengeteg információt a szúnyogprojekt oldalán találnak az érdeklődők.

A kutatók a kapott minta alapján a szúnyogfajt meghatározzák, és ha nem tigrisszúnyogról van szó, megírják azt is, hogy a talált faj miben különbözik a tigrisszúnyogtól. Ha a találat valóban tigrisszúnyog, akkor a kutatók a találat helyszínére mennek, ott csapdákat állítanak fel. A csapdázott egyedek számából pedig kiderül, hogy mekkora az adott populáció. A csapdázott állatok virológiai elemzését is elvégzik – azaz megállapítják, hogy az adott egyedek milyen vírusokat terjesztenek.

– Az utóbbi tíz évben három idegenhonos szúnyogfajt észleltek Magyarországon. Az egyik az általunk is vizsgált ázsiai tigrisszúnyog, a másik az ázsiai bozótszúnyog, a harmadik a koreai szúnyog. Mindhárom faj ázsiai eredetű, és lárvái faodvakban felgyűlt vízben fejlődnek. Ezek a fajok azért tudtak invázióssá válni, mert a faodvakról tudtak egy kicsit váltani, és tojást raknak bárhová, ahol meggyűlik a víz, a víz nem érintkezik a talajjal, és tartalmaz egy kis növényi hordalékot. Ez lehet használt autógumi, eldobott szemét, esővízgyűjtő hordó – mondta el lapunknak Soltész Zoltán, az ÖBI Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoportjának tudományos munkatársa.

Bár a hazai 50 csípőszúnyogfaj is terjeszt különböző betegségeket – például a nyugat-nílusi láz vírusát, vagy fonalférgeket, de okozhatnak szív- és bőrférgességet is –, az inváziós fajok azért különösen problémások, mert sokkal több kórokozót terjesztenek, mint a hazaiak.

– A három inváziós faj közül a tigrisszúnyog több mint 22-féle vírust képes terjeszteni. Ettől azonban csak akkor kell tartani, ha stabil és nagy egyedszámú populációja él egy helyen. A vírusterjesztés módja az, hogy egy fertőzött élőlényből a szúnyog felveszi azt a kórokozót, ami a szúnyog sejtjeiben szaporodni képes. A kórokozó eljut a szúnyog nyálmirigyébe, ott elszaporodik, és mivel a szúnyog csípésekor nyálat is ürít vérszíváskor, nyálával a kórokozót is bejuttatja a megcsípett élőlénybe. Az olyan egzotikus kórokozók, mint például a sárgaláz, vagy a dengue-láz kórokozója úgy betegíthet meg valakit, hogy egy korábban például Afrikából hazatért tünetmentes, fertőzött embert megcsíp egy tigrisszúnyog, ami az újabb csípéssel továbbadja ezt a kórokozót. Ennek egyelőre nagyon kicsi a valószínűsége, hiszen kicsi a hazai tigrisszúnyog-populáció, egyelőre kevés helyről került elő ez a faj – tette hozzá.

A tigrisszúnyog fekete alapszínű, fehér vagy ezüst rajzolat látható rajta fehér éles csíkkal, a lábain pedig fehér gyűrűkkel Fotó: ÖBI Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport/Soltész Zoltán

Magáról a rovarcsípésről nem lehet megmondani, hogy tigrisszúnyogé volt-e. Hogy a csípés helye mennyire duzzad meg, az egyéni érzékenységen múlik. Gyanús lehet, ha a szúnyog már napközben támad, és ha észrevesszük, hogy a szúnyog koromfekete, de nagyon kontrasztos csíkok és gyűrűk látszanak rajta. A tigrisszúnyognak ugyanis egy hófehér csík van a tor háti részén, és fehér gyűrűk vannak a lábfej ízein.

– Ha szeretnénk kicsit kevesebb szúnyogot a ház körül, érdemes a kertben körülnézni, mert általában rengeteg alkalmas helyszínt biztosítunk a szúnyoglárvák fejlődéséhez. Azok a helyek, ahol felgyűlik a víz, kiválóan alkalmasak csípőszúnyogok szaporodására. Hetente érdemes szétnézni és kiöntögetni ezeket a vizeket. Az eldugult ereszcsatornákban, a kint hagyott játékokban a virágalátétekben felgyűlt víz ideális a szúnyognevelésre. Az esővízgyűjtő hordót érdemes szúnyoghálóval fedni, így nem válik szúnyogkeltetővé. Ezeken a helyeken a nagy melegben akár egy hét alatt kifejlődhetnek a tojásból az imágók – foglalta össze Soltész Zoltán.

Idén már csaknem ötszáz tigrisszúnyogot jelentettek a kutatóknál, a mintákból 25 lett pozitív, azaz huszonöt esetben bizonyosodott be, hogy tigrisszúnyoggal találkozott a beküldő. Bár Ázsiából származó fajról van szó, több helyen már Európában is stabil populációi vannak. Horvátországban, Olaszországban, Franciaországban már biztosan áttelel, hogy hazánkban vannak-e már áttelelő példányai, erre még nincs biztos válasz, de hosszú távon populációi számának növekedésével lehet számolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában