Nokedlibe sárgarépa?

2020.08.24. 16:00

Diabétesz: aktív életmód kiegyensúlyozott táplálkozással

Ma több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, és a becslések szerint tíz év múlva ez a szám megduplázódik. Minden tizedik percben két újabb ember lesz cukorbeteg,

Müller Anikó Hanga

A növényi táplálék sok rostot tartalmaz, jót tesz az emésztésnek, a bélműködésnek, és nem hizlal

Fotó: Müller Anikó Hanga

A kór egy összetett anyagcserezavar – szénhidrát-, fehérje-, zsíranyagcsere –, amely során a sejtek nem tudják felvenni a glükózt, ezért a szervezetben a normálisnál magasabb vércukorszint alakul ki. A megelőzéshez és a már kialakult betegség kezeléséhez Szirbek Éva zirci dietetikus, egészségfejlesztő tanácsait kértük, aki hangsúlyozta az egészséges, aktív életmód, kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát.

Elmondta, naponta 5-6-szor ajánlatos étkezni, ezek mindegyike megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell hogy tartalmazzon. Így mérsékelhető az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés mértéke, és kivédhető a leesésével járó rosszullétes állapot. Tanácsos, hogy az ebéd tartalmazza a legtöbb szénhidrátot, a reggeli a legkevesebbet, és a vacsora a kettő között legyen.

Szirbek Éva dietetikus
Fotó: Müller Anikó Hanga

Fontos ismerni az élelmiszerek glikémiás indexét, mely azok vércukoremelő képességét jelzi, százalékban kifejezve. Alacsony például a cukkinié, a hagymáké, az uborkáé, zelleré, padlizsáné, almáé, körtéé, ananászé, banáné, tejtermékeké, olajos magvaké, de magas a burgonyáé, a görögdinnyéé, az érett banáné, az aszalt szilváé, a befőtteké, a fehér lisztből készült kenyéré. A fehér liszt helyett ajánlatos rozs-, graham-, zabpehely- vagy teljes kiőrlésű lisztet használni a sűrítéshez, kenyérsütéshez, tésztakészítéshez, akár feles arányban is. A korpaféleségek használhatók joghurtba, kefirbe keverve, de tészták, pogácsák, kenyerek készítéséhez is. A köles magas rost- és alacsony kalóriatartalma mellett hozzájárul a bél „jó baktériumai” mennyiségének növeléséhez, erős antioxidáns hatása van, érdemes az étrendbe építeni. A legnagyobb szénhidráttartalma a gabonamagvaknak és őrleményeiknek, a tésztaféléknek, a rizsnek van.

A müzlik többsége cukorral, mézzel, aszalt gyümölccsel dúsított, de ezeket házilag is elkészíthetjük. A tészták közül a durum a leginkább diétába illeszthető, a nokedli készítésénél pedig adhatunk a fehér liszthez korpát, reszelt sárgarépát, lassítva ezzel vércukoremelő hatását. Étrendünk alapját növényi eredetű táplálék, zöldségek, magvak, csírák, zöldfűszerek jelentsék.

A növényi táplálék sok rostot tartalmaz, jót tesz az emésztésnek, a bélműködésnek, és nem hizlal
Fotó: Müller Anikó Hanga

Kutatások bizonyítják, hogy a növényi eredetű, feldolgozatlan ételek fontos szerepet játszanak a betegségek megelőzésében és kezelésében. A zöldségfogyasztás támogatja májunk méregtelenítő munkáját. A növényi táplálék sok rostot tartalmaz, jót tesz az emésztésnek, a bélműködésnek és nem hizlal. A főzelékek sűrítésére teljes kiőrlésű liszteket használjunk, vagy saját magával is sűríthetünk úgy, hogy egyharmadát turmixoljuk, visszatesszük, és újra felforraljuk.

A húskészítmények nem befolyásolják a vércukorszintet, de a köret mennyiségére oda kell figyelni. A transz- és oxidált zsírsavak növelik a szív­infarktus veszélyét.

Ha mindenképpen szeretnénk olajban sütni, akkor használjuk kókusz-, pálma- vagy rizscsíraolajat. Folyadékként csapvizet, ásványvizet, százszázalékos gyümölcs-, zöldséglét fogyasszunk. A koffein nem emeli a vércukor szintjét.

Szirbek Éva végül kiemelte, a fenti tanácsok mellett a cukorbetegek életének elengedhetetlen része a mozgás, mivel csökkenti a vércukorszintet, és a vérzsírszintet is kedvező irányba befolyásolja. Tanácsos beiktatni legalább heti három, félórás testmozgást, ez lehet intenzív séta, kerékpározás, úszás, előtte azonban ezt meg kell beszélni a kezelőorvossal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában