Ha támadnak a pollenek

2020.08.19. 11:00

Ezek a szakorvosi tanácsok segítenek átvészelni az allergiaszezont

Az allergiában szenvedők számára az augusztus az egyik legnehezebben elviselhető hónap, hisz ekkor egyszerre két erősen allergén növény is virágzik: a parlagfű és a fekete üröm. Az allergia tünetei nemcsak a mindennapokat, de a nyaralást is megkeseríthetik. A könnyebb átvészelhetőségért érdemes megfogadni az orvosi tanácsokat.

Laskovics Márió

Aki teheti, a nyári üdülésre olyan helyszínt válasszon, ahol alacsonyabb a levegő pollentartalma

Fotó: Illusztráció

Magyarországon a lakosok körülbelül egynegyede szenved pollenallergiában, és jelentős azok száma is, akiknek külön megterhelést jelent a parlagfűnek az első fagyokig a levegőben jelen lévő pollenje. Bár az allergiaszezon már kora tavasszal elkezdődik, az augusztusi időszakban megugrik az allergia tüneteitől szenvedők száma. Ennek oka, hogy több erősen allergén növény egyszerre virágzik, ráadásul a száraz meleg időben jóval magasabb a pollenkoncentráció. Dunca Mircea Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona orvosa szerint néhány dologra odafigyelve enyhíthetők az allergiás tünetek.

Mivel a pollenek és a por a levegőben szállva nemcsak környezetünket, hanem bennünket is ellepnek, az első lépés a tünetek enyhítésére egy alapos takarítás. Otthonunkat hetente vagy akár néhány naponta porszívózzuk, lehetőleg hatékony levegőszűrővel ellátott porszívóval. Érdemes rendszeresen felmosni, törölgetni. Az ágyneműt gyakrabban kell cserélni, mivel azon a pollen megül, és alvás közben irritálja a nyálkahártyát. A ruhákat sűrűbben kell váltani és mosni. A kritikus hetekben nem csak testünket, de hajunkat is érdemes gyakrabban mosni.

Az allergiások körében gyakori jelenség a keresztallergia, amikor egy bizonyos étel vagy ital hasonló reakciókat vált ki a szervezetből, mint maga a pollen. Ezért az allergiaszezonban körültekintően állítsuk össze étrendünket, válogassuk meg, milyen zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk, milyen italokat iszunk. A parlagfű pollenjére érzékenyek tüneteit erősítheti például az uborka, a cukkini, a paprika, a paradicsom vagy a banán, a sárga- és a görögdinnye. Mivel a reakciókat a nyersen elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök váltják ki, fogyasszuk ezeket inkább sütve vagy főzve. Az antihisztamin tartalmú ételek – például a gránátalma, a tőzegáfonya vagy a csalántea – ugyanakkor sokat javíthatnak állapotunkon.

Aki teheti, a nyári üdülésre olyan helyszínt válasszon, ahol alacsonyabb a levegő pollentartalma
Fotó: Illusztráció

Bármennyire is próbáljuk enyhíteni az allergiás tüneteket, teljesen nem lehet azokat megszüntetni. Ezért a mindennapokat úgy könnyíthetjük meg, ha a legtöbb eshetőségre felkészülünk. Mivel előfordul, hogy nem tudjuk időben felíratni a szükséges orvosságokat, átmenetileg is érdemes vény nélkül kiváltható készítményt beszerezni. Ugyancsak jó, ha van nálunk orrspray, szemcsepp és papírzsebkendő. Akár higiéniai törlőkendővel felfrissíthetjük arcunkat, kezünket, és szemüvegünkről vagy mobilunkról is időnként letörölhetjük a polleneket. A folyamatos tüsszögésnél és orrfolyásnál erősebb tüneteket produkálók a lehető legritkábban menjenek olyan zárt közösségi helyre, ahol kötelező a maszk viselése, így elkerülve a kellemetlen és kockázatos helyzeteket.

Aki teheti, a nyári üdülésre olyan helyszínt válasszon, ahol alacsonyabb a levegő pollentartalma. Ebben segítségünkre lehet például egy folyamatosan frissülő pollentérkép. Az orvos elsősorban a hegyvidéket, az erdőt és a vízpartot ajánlja. Ezeken a helyeken nem csupán a parlagfű vagy a fekete üröm pollenkoncentrációja alacsonyabb, hanem a por is kevesebb, és nincs szmog, ami akár asztmás tüneteket is okozhat. Jó megoldás lehet egy belföldi minőségi wellness szálloda, ahol többféle szolgáltatás is rendelkezésünkre áll. Az allergiára egyaránt jótékony hatással lehet a szauna, a termálvíz és a sókamra, hiszen mindegyik a légutakat tisztítja. Mindemellett a gyógy- vagy wellnessközpontokban eleve légtisztító berendezések biztosítják a friss és pollenmentes levegőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában