Fiatalok médiatábora

2020.08.31. 11:00

Indul az Új hullám, a Mária Rádió ifjúsági netes csatornája

A Mária Rádió fiataloknak szervezett ifjúsági médiatáborában a résztvevők belekóstolhattak az újságírás és a rádiózás alapjaiba. A legmotiváltabbak saját ötleteiket valósíthatják majd meg az újonnan induló online csatornán.

Laskovics Márió

Médiaismeretek középiskolásoknak. A médiatáborban egyebek mellett az interjúkészítést is gyakorolhatták a fiatal táborozók

Forrás: Mária Rádió

A Mária Rádió ifjúsági média­tábort szervezett középiskolásoknak Keszthelyen, a premontrei iskolában augusztus 23. és 27. között. Osvay Péter táborvezető a Naplónak nyilatkozva elmondta, a rengeteg műhelymunka során a média világának szinte minden területét érintették, az újságírástól a rádiózásig. A közel harminc résztvevő ismereteket szerezhetett az interjúkészítés, hírszerkesztés, műsorszerkesztés, -tervezés, -vezetés, hang- és videóvágás mikéntjéről, továbbá belekóstolhattak a filmesztétikába és a beszédképzésbe.

A táborozók a gyakorlatban is kipróbálhatták új tudásukat. Farkas Erika, a Kossuth rádió műsorvezetője és riportere tartott képzést, hogy felkészítse a diákokat a „sztárinterjúkra”. A csapat öt szerkesztőséget alakított, így készítették el online interjúikat a felkért vendégekkel. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató és fizikus pályafutásáról, valamint az ENSZ-hez kapcsolódó tevékenységéről beszélt a fiataloknak.

Jolánkai Bence a Cenacolo Közösség hatásairól, a drogfüggőség, szenvedélybetegség leküzdéséről és a társadalomba történő visszailleszkedésről mondta el személyes tanúságtételét. Péter Bence zongoraművészt, Guinness-rekordert gyerekkori álmairól, karrierjének mélypontjairól és jövőbeni terveiről kérdezték. A hétszeres magyar bajnok ultrafutónő, Makai Viktória a kitartásról és a sportolás mentális hatásairól beszélt. Montvai Zsolt coach, integrációs pártfogó pedig a Nyitott kapu programról, a fiatalkorúak börtönében tapasztalt élményeiről, a börtönélet utáni visszailleszkedési nehézségekről mesélt a lelkes riporterek kérdéseire válaszolva.

Médiaismeretek középiskolásoknak. A médiatáborban egyebek mellett az interjúkészítést is gyakorolhatták a fiatal táborozók Fotó: Mária Rádió

A tábor csúcspontjaként szerda este a keszthelyi Zenepavilonból jelentkeztek a táborozók, ahol egy kerek­asztal-beszélgetés során Vozár Péterné alpolgármestert, Károly Róbert zeneszerzőt és Mezei András plébánost kérdezték. A rendezvényt a Mária Rádió élőben közvetítette.

Osvay Péter táborvezető hozzátette, tavaly szervezték az első médiatábort, melynek eredményeként hat műsorsorozat indult már el a rádió FM frekvenciáján. Felhívta a figyelmet, hogy a Mária Rádió ősszel egy új ifjúsági internetes rádiócsatornát indít Új hullám címen. A tábor egyik célja volt, hogy a résztvevők közül minél több fiatalt bevonjanak, akik saját ötleteiket valósíthatják majd meg az adott keretek és lehetőségek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában