rekordlistát is közzétesznek

2020.08.27. 07:00

Kötelező bejelenteni a húsz kilogramm feletti halakat

2019 januárjától rögzítettük a behúzós horgászrendben azt, hogy a 20 kilósnál nagyobb pontyokat kötelező bejelenteni. Tavaly összesen 64 példányról érkezett bejelentés a pontyhorgászoktól, és a legnagyobb 30 kilogramm feletti volt. Idén eddig 34 20 pluszos fogás volt, a legnagyobbat 29 kilósnak mérlegelték Balatonszepezden – tájékoztatta lapunkat Hamvasi Miklós.

Molnár Sándor

A 27,8 kilós pontyot Mikó Norbert fogta Ábrahámhegyen 2020. március 29-én

Forrás: Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere szólt arról is, hogy a boiliebalaton.hu oldalukat azért hozták létre 2018-ban, hogy egységes keretbe foglalják a balatoni behúzós nagy pontyhorgász turizmust.

– Számos információ található meg ezen a felületen és egy rekordlista is éves és havi bontásban. A bejelentett, hitelesített példányokat naprakészen feltöltjük erre az oldalunkra – mondta el Hamvasi Miklós, aki megemlítette azt is, hogy csak a behúzós horgászok kötelesek bejelenteni a nagy halakat.

Nem kötelező a bejelentés azoknak, akik parti dobós módszerrel, csónakból vagy vitorlásból pecáznak, de ők is fognak 20 kilósnál nagyobb pontyokat, ezért, ha ezeket is hozzáadnánk, akkor ezek a számok jóval nagyobb mutatóval rendelkeznének.

A 27,8 kilós pontyot Mikó Norbert fogta Ábrahámhegyen 2020. március 29-én Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

A menedzser kitért arra is, hogy a bejelentésnek és a rekordlistának két fő célja van. Az elsődleges a halőrzési: egy speciális eljárás során azonosítják ezeket a kapitális egyedeket és adatbázist készítenek róluk az adatok alapján. A bejelentéseket külön rendszerezik. A pontyok mindkét oldalát lefényképezik, így az egyedi pikkelymintájuk alapján beazonosíthatók. Van, hogy egy-egy kapitális példányt visszafognak a horgászok, viszont léteznek olyanok is, amelyeket nem fogtak még ki, teljesen érintetlenek, új fogásként mutatkoznak.

– A másodlagos cél továbbra is az, hogy a horgászok a Balatont részesítsék előnyben és tudjanak tájékozódni arról, hogy mekkora pontyok élnek a magyar tengerben és kedvet kapjanak egy olyan pecához, amiben benne van életük halának megfogása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában