Tudtad? - Érdekességek Veszprém megyéből

2020.09.05. 15:00

Az ország legidősebb és legnagyobb fái közül több is Veszprém megyében található

A fák a természet megmásíthatatlan rendjét mutatják a mi folyton rohanó, egyre gyorsabban változó világunkban. Éppen ezért a fáktól nagyon sokat tanulhatunk.

Varga Richárd, veol.hu

Fotó: Varga Richárd/veol.hu

Elsősorban nyugalmat és a bizonyosság érzését, hogy változhat körülöttünk félévente a divat, piacra dobhatnak havonta az előzőnél sokkal okosabb telefonokat, jöhetnek és mehetnek mindenféle ideológiák, a lényeg akkor is változatlan marad. Van a tavasz, a nyár, az ősz és a tél. Születés és virágzás, a kiteljesedés gyümölcsei, aztán a hulló hajszálak – akár a sárguló levelek –, és végül a pihenés. A felkészülés az újabb tavaszra.

Jó helyen vagyunk Veszprém megyében.

Nemcsak a Balaton közelsége és nemcsak a gyönyörű, toszkán hangulatú tájak miatt, hanem a fák miatt is. Somogy megye után a mi országrészünkben található a legtöbb óriásfa. Összesen 380 példány. Márpedig, ahol a fák szívesen nőnek nagyra, ott az ember is naggyá lehet.

Veszprém megyében összesen háromszáznyolcvan óriásfa található Fotó: Varga Richárd/veol.hu

Az Úrkút mellett található bükkfa kétszázötven éves. Átélte Mária Terézia uralkodásának utolsó éveit, a reformkort, az 1848/49-es szabadságharcot, a Monarchia évtizedeit és a világháborúkat. Királyok, nádorok, tanács- és miniszterelnökök váltogatták egymást bőszen, miközben ez a fa semmi mást nem csinált, csak tette a dolgát: nőtt, levelet hajtott, termelte az oxigént.

A 250 éves bükk törzsének kerülete 627 centiméter Fotó: Varga Richárd/veol.hu

A fát egészen könnyen, csupán néhány perc gyaloglás után megtalálhatjuk, ha a Kilencház utcából nyíló földúton dél felé indulunk. A bükk megtalálásában nagy segítség lehet a dendromania honlapja, ahol Magyarország összes famatuzsálemének helyét megjelölték egy GPS-térképen.

Lókút és Akli között magasodik az ország legnagyobb körtefája. A zirci körte néven elhíresült példány törzskörmérete 402 centiméter, ezzel ő az egyetlen körtefa Magyarországon, amelynek a kerülete meghaladja a négy métert.

Ha a Hárskútról Akli felé vezető út végénél letesszük az autónkat, 2-3 perc séta után meg is találhatjuk a fát.

A zirci körtefa törzskörmérete 402 centiméter Fotó: Varga Richárd/veol.hu

A pápai várkertben található platánfa sokáig az ország legvastagabb platánja volt a maga 992 centiméteres törzskörméretével. (A várkert tábláján 1024 centiméter olvasható. Az adatok eltérését a mérés éveinek különbözőségei adják. Az első adat 2004-es, a második, nagyobb szám, egy 2007-es mérés eredménye.) A legtermetesebb platán 2017 óta a fóti 1063 centiméter vastagságú óriás. A pápai famatuzsálem jelenleg tehát Pannónia legnagyobb platánja. Érdemes felkeresni az Esterházy-kastély mögötti árnyas ligetben.

A pápai platán korát 200 évre becsülik Fotó: Varga Richárd/veol.hu

Ezek a fák több emberöltő óta élnek ott, ahol megszülettek. Elmehetett mellettük gyalogos jobbágy, úri hintó, bicikli, Trabant és elektromos autó is. Mi előrehaladtunk, ők fölfelé fejlődtek. Mi adtunk a világnak, és el is vettünk sokat. Ők folyamatosan adtak. Friss levegőt, élelmet, árnyékot, romantikus hátteret egy-egy meghatározó emberi pillanathoz. Igaz, hogy a fák nem választhatnak, nincs döntési joguk, nem tudatosan teszik azt, amit tesznek. Mégis – vagy talán pont ezért – érdemes lenne figyelnünk rájuk. Mert ahogy a fa él, az a tökéletes természetesség.

További képekért tekintsd meg galériánkat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában