a szakértő válaszol

2020.09.30. 08:28

Mit hoz a klímaváltozás a Balatonnál?

Érezhetően melegebbek a szeptemberek. 2015 óta többször előfordultak hazánkban a 30 °C-ot meghaladó csúcshőmérsékletek.

likebalaton.hu

Fotó: Krausz Andrea/likebalaton.hu

A mérések azt mutatják, hogy nem csak a nyarak melegebbek, mint a múlt század elején voltak, hanem a májusok és a szeptemberek is. A melegedés győztesei egyértelműen a vízpartok lesznek. Milyen változásokat hozhat mindez a Balatonnál? Dr. Lakatos Mónikát, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) éghajlati szakértőjét kérdezte a likeBalaton.hu.

2015 óta minden évben folyamatosan megfigyelhető, hogy 30 °C körüli hőmérsékleteket produkál a szeptemberi hónap. 2018-ban, majd 2019-ben is rekord meleg volt ősszel. Idén is sokszor megközelítette a 30 °C -ot a hőmérséklet szeptemberben. Minek köszönhető ez?

– Az idei szeptember változékony napokkal indult, később azonban egyre inkább anticiklon terebélyesedett a Kárpát-medencére. Az ilyen légköri képződményekhez általában nyugodt, napos, száraz időjárás társul, ősszel tipikusan ilyenkor éljük a „vénasszonyok nyarát”.

A sok napsütésnek köszönhetően az évnek ebben a szakában még fel tud annyira melegedni a levegő, hogy akár nyárias hőmérsékleteket is mérhessünk, így volt ez most is.

A meleg periódus csúcsát a hónap közepén érte el, amikor az anticiklon nyugati oldalán már egyenesen a mediterrán térségből áramlott fölénk az igen enyhe légtömeg. Fontos megjegyezni, hogy hőérzetünk tekintetében az ilyenkor tapasztalt 30 °C már nem az a 30 °C, mint nyáron, ugyanis hajnalban jelentősen fel tud frissülni a levegő, valamint az aszfaltozott felületek sem ontják olyan mértékben a hőt, mint nyár derekán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!