kilátás

2020.10.04. 11:00

Honnan nézve a legszebb Veszprém?

A megyeszékhelyen nem nehéz olyan pontot találni, ahol szép kilátás tárul elénk, köszönhetően a domboknak, amelyre épült a város. De hova kell mennünk ahhoz, hogy a legszebb kilátást lássuk? Most két kilátót és egy kilátópontot hasonlítunk össze, hogy megtaláljuk a tökéletes panorámát.

Szauer Annamária

1. Jutas Vitéz kilátó

A Házgyári út felől megközelítve juthatunk el a Jutas Vitéz kilátóhoz, amelyek alakját a Fibonacci sorozatok ihlették.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A 6,15 m magas kilátóból északnyugattól délkeletig a Bakony vonulatát látni, déli irányból pedig az Aranyos-völgy látható háttérben a város és a Szent Mihály Székesegyház tornyai.

A kilátás élményét kicsit rontja, hogy a város iparterülete is a lábunk előtt fekszik. Összesítve szép hely, egy kirándulást mindenképp megér, de a legszebb kilátás címét nem kapja meg.

2. Gulya dombi kilátó

A rendszeres természetjáróknak talán furcsának tűnhet, hogy a megszokott faszerkezet helyett a Gulya-dombon egy fémszerkezetű építmény várja őket. Ennek oka a környezet sajátosságában kereshető: az erdő sajátos mikroklímája miatt itt sokkal könnyebben elkorhad a fa. A kilátó 22 méter magas és körbeöleli a Bakonyi dombok.

A tetején olyan érzésünk támadhat, mintha az egész város a lábunk előtt heverne. A kilátás pazar, érdemes többször is kilátogatni ide.

3. Harmat utcai kilátópont

A Viadukt felé menet érdemes egy kis kitérőt tenni a Harmat utca felé. A kis utcán végigmenve elképesztő kilátás fogad minket.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A padokra leülve a baloldalon a Völgyhíd, a jobb oldalon a Veszprémi vár, előttünk a Szent László templom, lefelé nézve pedig a Veszprém völgy látványában gyönyörködhetünk.

Nálunk egyértelműen ez a nyertes.

Te mit gondolsz, honnan nyílik a legszebb kilátás Veszprémben? Írd meg nekünk kommentben!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában