Szűken mért szabadság

2020.10.18. 07:00

Kevés időt töltenek pihenéssel a munkavállalók

Egy hazai felmérés eredményei alapján a magyarországi dolgozók csaknem ötven százaléka kevésnek találja az egy évben kivehető szabadnapjai számát.

Tóth B. Zsuzsa

Mindez kedvezőtlen változás az öt évvel korábbiakhoz képest, akkor ugyanis az elégedetlenek aránya még csupán 40 százalék volt. A válaszok alapján csökkent viszont a bennragadt szabadnapok száma, ugyanakkor a válaszadók csaknem ötödénél az év végén ez meghaladja a meglévő keretük 60 százalékát. Tehát még mindig nem fordítunk elég időt a feltöltődésre – ez a következtetés vonható le az 1000 fős online kutatás eredményeiből, melynek első verzióját 2014-ben készítette el az álláskereső oldal.

A felmérésben részt vevők csaknem fele kevésnek tartja a kivehető napjai számát, amely kedvezőtlen változást jelent a 2014. évi eredményekhez képest.

Ugyanis akkor még csak 40 százalék vélekedett ugyanígy. Ehhez képest feltűnő, hogy a munkavállalók csaknem negyede nem tudja kivenni az összes szabadnapját egy évben. Igaz, 2014-ben ezzel még közel harmaduk volt így.

A válaszadók negyede teljes mértékben, mintegy fele döntően, egyötöde pedig kisebb részben, de meghatározhatja, hogy mikor szeretné kivenni a szabadságát. Összesen négy százalék az, akinek viszont semmilyen beleszólása nincs ebbe a kérdésbe. Minimális mérséklődés látszik abban, hogy egyeseknek főnökeik nem engedik meg kivenni azokat a napokat, amelyeket maguk választottak. Erről a problémáról a válaszadók közel fele számolt be az idei kutatásban, ezzel szemben 2014-ben ez még 53 százalékot tett ki.

Minden ötödik alkalmazott került olyan kellemetlen helyzetbe, hogy felettese ugyan engedélyezte a szabadságot a kívánt napokra, ám ezt végül visszavonta.

Akik az ilyen vezetői döntésnek áldozatául estek, azokat aligha vigasztalja, hogy ez a mutató öt éve még közel 30 százalék volt. Érdemi előrelépés történt a munka miatti kényszerű szabadságmegszakítások terén. A válaszadók 33 százaléka panaszkodott arra, hogy volt már ilyenben része, igaz, az előző felmérésben ez még 41 százalék volt. A bennragadt napok száma kevesebb lett, ám a kutatásban résztvevők 17 százaléka a szabadnapjaik több mint 60 százalékát nem tudta felhasználni. Az ilyen esetek magyarázata jellemzően hasonló maradt az elmúlt öt évben: az egyik az elvégzendő munka mennyisége, a másik a helyettesítésük megoldatlansága.

A családi kirándulásokra a szükségesnél kevesebb időt szakítunk a felmérések szerint Fotó: shutterstock

Nagy változás állt be viszont abban, hogy az emberek hol töltik és hol szeretnék eltölteni a pihenőidejüket. Számottevően visszaesett az otthon maradók aránya. Az előző felméréshez képest tíz emberből négy ilyen van, ez öt esztendeje még 60 százalék fölött volt.

Jelentősen mérséklődött azok aránya is, akik belföldön, barátaiknál pihennek. Ha a vágyakat nézzük, legszívesebben külföldre mennének az emberek, ám ez sokaknak nem jön össze, így belföldi hotelekben, apartmanokban töltik el szabadnapjaikat, sőt, a jelek szerint egyre népszerűbbek a kempingek is. A kutatás egyik érzékeny kérdése, hogy mennyien vannak azok, akik csak papíron mennek szabadságra, vagyis valójában munkával töltik el ezt az időt is. Ezúttal a munkavállalók 41 százaléka azt jelezte, hogy már előfordult vele ilyen, ami számottevő fejlődés, hiszen az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest ez 12 százalékos csökkenést jelent – derült ki a felmérésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában