színes motívumok

2020.10.21. 07:00

Megszépült a kemenesszentpéteri utcakép

A helyi identitástudatot és az utcakép szépségét javítandó a településre és térségére jellemző színes motívumokkal festették tele a Rákóczi utca egyik oldalán lévő kerítést.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A helyiek és az átutazók szemét gyönyörködtető újításról az egyik készítő, Balázs Tímea beszélt lapunknak. Felidézte, a férjével, Balázs Zsolttal júniusban önkéntes munkában készítették el a kültéri falfestményeket Törekiné Takács Beáta polgármester ötlete nyomán, melyhez az önkormányzat vásárolta meg a festékeket.

– Elszármazottként örömmel, büszkeséggel végeztem el ezt a feladatot. Megpróbáltuk összeszedni a falura jellemző motívumokat, amiket aztán megfestettünk a község egykori iskolájának szomszédságában levő kerítésre. Férjem és én is Herenden tanultunk, ott ismerkedtünk meg, ma már otthonomban foglalkozom kerámia- és porcelánfestéssel, férjem pedig az ausztriai minőségbiztosításban dolgozik. Bízunk benne, hogy a vízálló festéknek köszönhetően éveken át fennmarad majd a dekoráció – jegyezte meg Balázs Tímea, aki hozzátette, az önkormányzat számára egy paravánt is megfestettek a helyi címerrel, templommal, amit ünnepségek alkalmával díszítőelemként használhatnak.

A községre és környékére jellemző motívumok díszítik a Rákóczi utcai kerítést
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, a kerítést díszítő motívumok között megjelenik Kemenesszentpéteré mellett a felvidéki és az erdélyi testvértelepülések, Csúz és Homoródszentpéter címere, továbbá a helyi templom, a falu híres szülötte, Soproni Horváth József Munkácsy-díjas képzőművész, illetve az utcanév miatt II. Rákóczi Ferenc portréja, a helység egykor jellemző foglalkozásait jelképező cégér a kőműveskalapáccsal és az ácsszekercével. A vissza-visszatérő motívumban megjelenik a jellegzetes termény, a falucímerben is szereplő bíbor, a keresztre feszített Krisztus, a mézes csupor (a településvezető álmaiban szereplő, évenként visszatérő mézfesztivál jelképe), több rábaközi népi minta, szanyi népviseletű legény és leány, a Rába-híd, valamint a folyó jellegzetes ragadozó hala, a csuka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában