időkapszula

2020.10.26. 20:00

Világhírt szerzett a tihanyi levendulának Bittera Gyula

Bittera Gyulára, a tihanyi levendula meghonosítójára, a hazai illóolajgyártás megteremtőjére emlékeztek halálának 50. évfordulója alkalmából Tihanyban, az Illatok Házában az elmúlt hétvégén. Ebből az alkalomból a nevét viselő alapítvány képviselői időkapszulát helyeztek el az épületnél, amelybe belekerült a Napló aznapi száma is. A híres személyiség világhírt szerzett a tihanyi levendulának.

Kovács Erika

20201024 Tihany illatok Háza. Bittera Gyula hal-nak 50 évfordulója alkalmából időkapszula elhelyezése Nyárádi Zsolt alapító Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Nyárádi Zsolt, a Bittera Gyula Alapítvány kuratóriumi tagja, a Tihanyi Levendula Manufaktúra alapítója köszöntőjében egyebek mellett elmondta, az időkapszula elhelyezése mellett szól, hogy ily módon üzenjenek a jövő nemzedékének.

–Azzal adunk egy mai „helyzetképet” az utókornak, hiszen 2020 óriási változásokat indított el a világban, és reméljük, azok az egyetemes értékek diadalmaskodnak majd, amelyeket Bittera Gyula és mi is vallunk. Eszerint Magyarország gyógynövény termesztő nagyhatalom lesz, és részt vesz a világ gyógyításában, fogalmazott. Hozzátette, Bittera óriási munkabírással, folyamatos tanulás mellett dolgozott, és olyan örökséget hagyott maga után, ami halhatatlanná tette. Elsőként honosította meg a nagyüzemi gyógy- és illóolajos növénytermesztést és feldolgozást Magyarországon, Tihanyban pedig elkezdte a levendula betelepítését. Kivételes munkásságát, szellemi örökségét az alapítvány szívós munkával kutatta, kutatja, illetve bemutatja, amelyhez nagy segítséget adott a Zátonyi és a Bartus család, illetve a neves személy rokonai.

Varró Szilvia, a manufaktúra képviselője szavaiból kiderült, Bittera Gyula Magyarország első illóolajgyárát létrehozva a világ számos országába exportálta a hazai gyógynövény ültetvényekből nyert, kiváló minőségű, több mint harmincféle illóolaját, miközben világhírűvé tette a tihanyi levendulát. Haláláig hitt a hazai illóolajgyártás és a gyógynövénytermesztés jövőjében.

A köszöntők után elhelyezték az időkapszulát, benne kordokumentumokkal az Illatok házában. Az épületet tavaly adta át Tósoki Imre polgármester, amit hiánypótló, helytörténeti nevezetességnek nevezett. A gyönyörűen felújított, műemlék épületben igényesen elhelyezve lehet látni a levendula felhasználásának lehetőségeit, és közben interaktív, helytörténeti kiállításon mutatják be a falu múltját. A jubileumi hétvégén Kovács Emőke történész a Balaton történetéről és Bittera Gyula életéről tartott előadást, és volt egyebek mellett illatos tárlatvezetés, valamint illattörténeti időutazás. Vasárnap Fülöp Júlia idegenvezetésével el lehetett látogatni a híres tihanyi őslevendulásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában