a dakarra készülnek

2020.11.23. 16:00

Füredi versenykamion dübörgött a hajmáskéri köveken

Kitűnően működött a versenykamion a hajmáskéri tesztelésen pénteken, mindössze apróbb simításokat kell végezni rajta, ezt mondta a balatonfüredi Fazekas Károly cégvezető, tereprali versenyző, aki a Fazekas Motorsport csapatával indul a januári Dakaron, a világ legnagyobb sivatagi rali viadalán.

Kovács Erika

Forrás: Fazekas Motorsport Facebook

- Kitűnő terepnek bizonyult Hajmáskérnél az egyenetlen, köves-sziklás, gödrös talaj a verseny előtt, köszönhetően Sörös Lajosnak, aki lehetővé tette a dakari verseny előtti utolsó tesztelést, érvelt Fazekas Károly, aki nyolcadmagával vág neki a szaúd-arábiai kő-, és homoksivatagnak január elején. A balatonfüredi szállítmányozási cégvezető, akinek 2007 óta passziója a tereprali, úgy mondta, Hajmáskéren is megbizonyosodtak arról, hogy a kilenctonnás Scania típusú versenykamion kitűnően működik.

A teszt nagyon hasznos volt, mert kiderült, melyek azok az apróbb beállítások, amiket még el kell végezni indulás előtt, másfelől kitűnő élményekkel gazdagodtak. Így a nyolctagú csapat, élén Károllyal kitűnő géppel vághat neki az útnak, ami 16500 köbcentis, V8-as motorral működik, 1400 lóerős, és a teljesítménye, illetve a nyomatéka 5600 newtonméter. A verseny a sivatagban 6000-7000 kilométeren át vezet, a szervezők minden alkalommal előző napon közlik, a következő út hosszát. A kamionnak december 3-ig kell megérkezni a franciaországi Marseille-be, ahol behajózzák, hogy Szaud-Arábiában, január 3-án indulásra készen álljon. Károly december 28-án indul útnak Magyarországról. Úgy mondta, családja annak nem örül, hogy szilveszterkor nem lesz velük, de mellette állnak és támogatják mindenben, ahogy nagy köszönettel szólt a szerviz csapatáról és támogatóiról is. A versenyen természetesen győzni szeretnének, ugyanakkor kemény viadalra számítanak, mert a 36 induló kamion között számos világklasszis is rajthoz áll a szaud-arábiai Dzsiddában.

Fotó: Fazekas Motorsport Facebook

Idén megírtuk, Fazekas Károly pilóta vezetésével az előkelő második, illetve harmadik helyen értek célba január 18-án, szombaton a balatonfüredi Fazekas Motorsport képviselői egy 1400 lóerős versenykamionnal a kamionok között, illetve a kamionok és autósok mezőnyében, 6500 kilométeres nemzetközi küzdelmében az Africa Eco Race 2020 versenyen. A januári Dakar rali versenyre a szervezők hívták meg a kitűnő csapatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában