lekvárok, szörpök, bonbonok

2020.11.11. 11:00

Illatos padláson száradnak a gyógynövények a bakonybéli monostorban

Magyarországon az első gyógyítók a bencések voltak. A középkori kolostorkertekben fűszer- és gyógynövényeket termesztettek, a hívek gyakran fordultak a szerzetesekhez gyógyulásuk érdekében.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor kertjében minősített biogazdálkodás folyik. Megtermelt gyümölcseikből – som, homoktövis, alma, feketeribizli – adalékanyagoktól mentes lekvárok készülnek.

Termesztenek levendulát, lestyánt, bazsalikomot, citromfüvet, fodor- és borsosmentát, kakukkfüvet, zsályát, bíbor kasvirágot, körömvirágot, a mezőn bodzát, csipkebogyót, galagonyát, csalánt, orbáncfüvet, medvehagymát gyűjtenek. Mentából, levendulából szörpöket készítenek.

A gyógyfüveket a szárítópadlásokon fatálcákon kiterítve és fellógatva szárítják, majd leszárazzák és csomagolják.

A gyógynövénypadlás bemutatója népszerű a látogatók körében Fotó: Müller Anikó Hanga

Számos gyógynövényes terméket – csokoládékat, bonbonokat, söröket, kozmetikumokat, likőröket, olajakat – olyan partnerek, kis családi vállalkozások, kézműves manufaktúrák segítségével állítanak elő, akik azonosulni tudnak a monostori gazdálkodás alapelveivel.

A látogatók a gyógynövényszárító padláson betekintést kaphatnak a gyógynövények feldolgozásának folyamatába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában