2020.11.11. 11:00
Illatos padláson száradnak a gyógynövények a bakonybéli monostorban
Magyarországon az első gyógyítók a bencések voltak. A középkori kolostorkertekben fűszer- és gyógynövényeket termesztettek, a hívek gyakran fordultak a szerzetesekhez gyógyulásuk érdekében.
Fotó: Müller Anikó Hanga
A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor kertjében minősített biogazdálkodás folyik. Megtermelt gyümölcseikből – som, homoktövis, alma, feketeribizli – adalékanyagoktól mentes lekvárok készülnek.
Termesztenek levendulát, lestyánt, bazsalikomot, citromfüvet, fodor- és borsosmentát, kakukkfüvet, zsályát, bíbor kasvirágot, körömvirágot, a mezőn bodzát, csipkebogyót, galagonyát, csalánt, orbáncfüvet, medvehagymát gyűjtenek. Mentából, levendulából szörpöket készítenek.
A gyógyfüveket a szárítópadlásokon fatálcákon kiterítve és fellógatva szárítják, majd leszárazzák és csomagolják.
Számos gyógynövényes terméket – csokoládékat, bonbonokat, söröket, kozmetikumokat, likőröket, olajakat – olyan partnerek, kis családi vállalkozások, kézműves manufaktúrák segítségével állítanak elő, akik azonosulni tudnak a monostori gazdálkodás alapelveivel.
A látogatók a gyógynövényszárító padláson betekintést kaphatnak a gyógynövények feldolgozásának folyamatába.