datolyaszilva

2020.11.26. 16:00

Roskadozott az aranysárga gyümölcstől Alsóörs különleges fája

Mindenki megcsodálta a különleges látványt, már csak azért is, mert ez a rendkívül finom, a sárga-, és őszibarack elegyéhez hasonló ízű, mag nélküli gyümölcs nem gyakori, és nem is elterjedt nálunk.

Kovács Erika

Sokan megcsodálták a datolyaszilvafát Alsóörsön

Forrás: Olvasó

A szakirodalom szerint a datolyaszilva, más néven sharonfruit, hurma, kákó, persimon, kakiszilva, a hangavirágúak rendjébe, és az ébenfafélék családjába tartozik.

Délkelet-Ázsiában, Kínában és Indiában honos, ősi kultúrnövényfaj, de Távol-Kelet kertjeitől kezdve Amerikáig mindenütt megtalálható a szubtrópusi és a szubmediterrán klímában. Ez a mifelénk ritka gyümölcs nem véletlenül érzi jól magát a Balaton északi partján, ugyanis ott különleges mikroklíma a jellemző, és a környék párában gazdagabb, mint az ország más területei.

Sokan megcsodálták a datolyaszilvafát Alsóörsön
Fotó: Olvasó

A mikroklimatikus hatások közül hol az Alpok felől érkező atlanti, hol a kelet felől érkező kontinentális, hol pedig az Adriai-tenger térségéből felől jövő szubmediterrán hatás érvényesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában