Felkarolják a kistermelőket

2020.11.12. 20:00

Szemléletformálást is célul tűzött ki a pápai bevásárlóközösség

Nemcsak a helyi termékek számára biztosítanak piacot a bevásárlóközösségek: az önkéntesek fontos feladatuknak tartják az ismeretterjesztést, a közös tanulást, valamint a termelői és vásárlói szemléletformálást – hangsúlyozta Barthné Horváth Natasa, a Pápai Éléskamra vezetője.

Polgár Bettina

Középen Barthné Horváth Natasa

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A bevásárlóközösségek (vagy más néven kosárközösségek) olyan önkéntes alapon szerveződő csoportok, amelyek a helyi élelmiszer-termelőket és a vásárlókat fogják össze. Ennek jegyében jött létre a Pápai Éléskamra is. Barthné Horváth Natasa kifejtette, már régóta foglalkoztatta, hogyan lehetne változtatni a globális struktúrán, hogy az emberek a tömegcikkekkel és az olykor több ezer kilométert utazó importáruval szemben a helyi gazdaságot, a helyi értékeket helyezzék előtérbe. Az ehhez vezető út rögös, ennek egyik állomása a pápai bevásárlóközösség létrehozása.

Barthné Horváth Natasa elmondta, amellett, hogy kapcsolatot teremtenek a helyi termelők és a vevők között, workshopokat is szerveznek, melyek fókuszában egyebek mellett a kenyérsütés, a tésztakészítés, a tejfeldolgozás áll, tehát csupa olyan téma, ami a vidéki élet és a lelassult életmód előnyeire is rávilágít.

Nem ritka, hogy egy vevő 10-15 termelőtől rendel árut, amit aztán az átvevőponton minden pénteken néhány perc alatt kézhez is kaphat Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Lényeges a gyakorlatban is megtapasztalni, milyen a frissen sült házi kenyér vagy az otthon készített tészta, nem csak a tévé képernyőjén keresztül. Ezek évtizedekkel ezelőtt még a mindennapok szerves részei voltak – tette hozzá a kosárközösség vezetője. Kiemelte, a vevők nagyon örülnek, hogy minőségi, biztonságos forrásból származó élelmiszerhez juthatnak, hiszen a termelőket minden esetben ellenőrzik, beszélgetnek velük, meglátogatják őket, illetve a későbbiekben egy termékminősítési rendszert is szeretnének kidolgozni.

– Igyekszünk felkarolni a kistermelőket, többek között azokat, akik nem tudnak a piacra kimenni, mert nincs annyi idejük vagy akkora kapacitásuk. Ez jó a termelőknek, akik a honlapunkon keresztül megrendelt árut egyben leszállítják a Pápai Éléskamrába, mi átvesszük, majd összeállítjuk a vevőknek a különböző termelők áruiból rendelt „kosarat”. Nem ritka ugyanis, hogy egy vevő 10-15 termelőtől rendel árut, amit aztán az átvevőponton minden pénteken néhány perc alatt kézhez is kaphat – magyarázta Barthné Horváth Natasa. Megjegyezte, abból a célból, hogy legyen termelő-vevő kapcsolat is, szerveztek már egy gasztropikniket, melyen lehetőség nyílt megismerkedni a termelőkkel. Ezt a programot karácsonykor újból szeretnék megrendezni, ha a járványhelyzet lehetővé teszi.

Barthné Horváth Natasa kifejtette, a kezdeményezést a Szarvaskör Egyesület fogadta be, melynek tagjai a kezdetektől fogva sokat segítettek, többek között egy helyi értékeket támogató pályázat benyújtásával, ami pozitív elbírálásban részesült, és az így kapott támogatás nagyban megkönnyítette az elindulást. Mindezek mellett önkénteseik is mindenből kiveszik a részüket, hiszen nemcsak árut kell pakolni, hanem számtalan háttérmunka adódik, többek között kezelni kell a bevásárlóközösség honlapját és közösségi oldalát.

Középen Barthné Horváth Natasa Fotó: Polgár Bettina/Napló

Tennivaló tehát bőven akad, ehhez további önkéntesek, illetve iskolai közösségi szolgálatukat teljesítő diákok jelentkezését is várják. A Pápai Éléskamra vezetője hozzáfűzte, önkénteseik közösséget alkotnak, és külön öröm számukra, hogy a Pápán élő külföldiek is csatlakoztak a kezdeményezésükhöz.

Elmondta, a következő hónapokban a programjaik tekintetében a járványügyi biztonsági intézkedések lesznek a mérvadóak, a szabályok betartására az áru átvétele és átadása során is kiemelten ügyelnek, illetve a házhoz szállítást is biztosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában