Mulcsozásra fel!

2020.11.01. 07:00

Tanácsok, hogy ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! Ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

Tóth B. Zsuzsa

Bátran elrejthetjük a lombseprűnket a fészer sarkába akkor, ha van egy akkumulátoros lombfúvónk, ennek segítségével ugyanis nem lesz szükségünk arra, hogy órákon keresztül görnyedve seperjük a leveleket egy halomba. Hiszen a lombfúvó a viszonylag frissen lehullott faleveleket könnyedén egy kupacba tereli, a lombszívó pedig egy tartályban össze is gyűjti azt – mondják a szakértők, hozzátéve: szintén megúszhatjuk a lombseprűzés egy részét akkor is, ha olyan fűgyűjtőkosaras fűnyírónk van, amely a fűnyírás során felszippantja a lehullott faleveleket is.

A kerti eszközök segítségével összegyűjtött leveleket ráadásul be sem kell zsákolnunk, hiszen két módon is újra tudjuk hasznosítani, mégpedig a komposztálóban és a mulcsozással. Így nemcsak a környezetünket védjük, de még a talajnak és a növényeinknek is jót teszünk.

A levelek újrahasznosításának a legegyszerűbb módja az, ha a fagyérzékeny növények tövét védjük vele.

Maga a mulcsozás szó talajtakarást jelent, a mulcs pedig valamilyen talajtakaró anyag.

Ez lehet faforgács, fakéreg, kőzúzalék, de mulcsnak nevezhetjük a kertben keletkező növényi hulladékot is, így például az apróra vágott gallyakat, a lenyírt fűnyesedéket vagy az összegyűjtött leveleket, melyek egytől egyig javítják a talaj biológiai és fizikai állapotát. Fontos szem előtt tartani, hogy az ősszel lehullott leveleket nemcsak optikai okokból kell összegyűjteni a gyepről, hanem azért is, mert a fűszálak az őszi időszakban nem jutnak elég fényhez és levegőhöz az avar alatt.

A szakemberek szerint a legjobb természetes mulcs a lenyírt fűnyesedék, az összeaprított gallyak, valamint az összegyűjtött levelek, amelyek nem kerülnek semmibe, viszont tökéletes védelmet biztosítanak a fagyérzékeny növények számára. Az összegyűjtött őszi faleveleket a komposztálással is újra tudjuk hasznosítani.

A mulcs lehet például faforgács, apróra vágott gally, lenyírt fűnyesedék vagy összegyűjtött levelek Fotó: shutterstock

A közvélekedés szerint a komposztálásban az egyik legjobb dolog az, hogy gyakorlatilag a kertben keletkező összes – egészséges – növényi hulladék, így a lemetszett gallyak, vesszők, a levágott fűnyesedék mind-mind belekerülhetnek. A nedves, lehullott falevelek is azonnal komposztálhatóvá válnak. Ráadásul további előnye, hogy a komposzt a tavaszi kerti munkák idején kiváló minőségű talajjavító és ültetőközeg, amely hasznos tápanyag- és humusztartalmának köszönhetően segíti palántáink, virágaink növekedését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában