A Tea Útja

2020.11.06. 11:00

Teázás kicsit másképp: Spirituális programmal folytatódtak a Csend napok

A japán teaszertartás, vagy más néven A Tea Útja bizonyos japán teafajtáknak az előkészítésével és elkészítésével foglalkozó tradicionális, kulturális tevékenység. A tevékeny rész mellett mégiscsak a lelki, spirituális ráhangolódás a legfontosabb célja, derült ki a Csend napok keretében az aszófői Nagyi Kertje Teaházban.

Horváth Virág

Hortobágyi Ágnes és Kálazi Ági volt a két háziasszonya a rendezvénynek, mellettük Kövi Szabolcs

Fotó: Penovác Károly/Napló

A teaszertartás elnevezésről azoknak, akiknek a teakészítés ceremóniája és a zen buddhizmus jutott eszébe először, csak félig tévedtek. Kövi Szabolcs koncertjének címe a Teaszertartás, amit a Csend napok keretében a teaházban tartottak a közelmúltban, és habár teaszertartást szó szerint nem láthattunk, a ceremónia spiritualitása kézzelfogható volt a helyszínen.

Az est háziasszonyai, Hortobágyi Ágnes, a teázó tulajdonosa és Kálazi Ági reikimester a közönségnek nyugodt, meditatív állapotot készített elő a helyszínen, így a résztvevők Kövi Szabolcs zenéjére fordíthatták figyelmüket, mintha vezetett meditáción vettek volna részt.

– A Csend napokban az az igazán jó, hogy lecsendesít, lelassít bennünket. A teaszertartás, a teázás azt jelenti, hogy kicsit kivonjuk magunkat a rohanó világból, kicsit megállunk, megpihenünk és beszélgetünk, egy tea mellett nem lehet sietni – mondta el a rendezvény megnyitóján Kálazi Ági. Hortobágyi Ágnes hangsúlyozta, régre visszanyúlik az ismeretsége Kálazi Ágival.

– Minden nap egy új kihívás, minden betérő vendég különböző hátizsákot hoz magával. Nagyon zajos a világ, állandóan „kattog” az agyunk valamin. Olyan emberek is elcsendesednek ezen a helyen, akik nem hisznek ezekben a spirituális, lelki dolgokban – tette hozzá az aszófői vendéglátóhely tulajdonosa.

Hortobágyi Ágnes és Kálazi Ági volt a két háziasszonya a rendezvénynek, mellettük Kövi Szabolcs
Fotó: Penovác Károly/Napló

A Teaszertartás lemez az egyszámos, hosszú, meditatív albumok közé tartozik. Két hangszer felelget egymásnak, egy különleges bambuszfuvola és a pánsíp. Az elmének szüksége van pihenésre, kikapcsolódásra, s az ilyen zenék lehetőséget teremtenek erre. A teaszertartás egy testi-lelki élmény, akárcsak ez a zene, felfrissülés, elcsendesülés a fáradt szellemnek. Alkalmas meditációhoz, jógához, kezelésekhez, masszázshoz, elalvás elősegítésére.

Kövi Szabolcs koncertjén nemcsak a 2020-ban megjelent Teaszertartás albumról hallhattunk dalokat, hanem hangszerbemutatóval és hol szívderítő, hol szomorúságot, hol megnyugvást árasztó meditatív zenék bemutatójával tette igazán egyedivé a Csend napok programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában