hirdetés

2020.12.07. 11:27

Amit a keringető szivattyúkról tudni érdemes

A minden igényt kielégítő fűtésrendszer megtervezése és kivitelezése nem egyszerű feladat, hiszen sok szempontot figyelembe kell venni. Továbbá az is óvatosságra és körültekintésre int, hogy a létrehozott rendszernek több évtizeden keresztül is tartósnak kell bizonyulnia. Ennek figyelembevételével érdemes kiválasztani a keringető szivattyú és más elemeket egyaránt.

Plumber in uniform holds water pump at showcase in plumbering store. Man buying sanitary engineering in shop

Keringető szivattyúk és fűtési rendszerek

Az egyik legelső kérdés, ami felmerül, hogy ezeket a szivattyúkat milyen fűtési rendszerekhez lehet alkalmazni? A korszerű kialakítással rendelkező modellek a hagyományos fa- és a vegyestüzelésű kazánok esetében is jó szolgálatot tesznek. Ezek mellett, a pellet kazánokhoz, gázkazánokhoz, gázfűtés és meleg víz ellátó vegyes rendszerekhez is használhatóak. Földhő szivattyús rendszerek esetében pedig a meleg és a hideg víz keringetésére lehet alkalmazni, adott esetben akár 0 Celsius fok alatt is.

A keringető szivattyúk megjelenése

A régi típusú központi fűtésekben a folyadékot hőáramlás segítségével keringették a rendszerben. Ennek az volt a hátránya, hogy sok vizet melegítettek fel, ami miatt ezek a rendszerek nem voltak energiatakarékosak. Később azonban megjelentek a keringető szivattyúk, amelyek egy sokkal környezetbarát és nem utolsó sorban pénztárcakímélő alternatívát jelentettek a víz keringetésére. A készülékek megjelenésével olyan újszerű megoldások születtek, mint amilyen például a padlófűtés vagy a vékony rézcsöves fűtési körök.

A keringető szivattyúk fejlődése

Az évek alatt a szakemberek arra törekedtek, hogy egyre hatékonyabbá tegyék a szivattyúkat. Többek között a Grundfos Magna3 sorozat is ennek eredményeként született meg, ami remekül mutatja a mai keringető szivattyú fejlettségét. Egyik legnagyobb előnye, hogy több, mint 100 féle vegyes és iker kivitelben kaphatóak, ráadásul akár -10 C fokos folyadékot is képesek keringetni. A megannyi teszteléssel és kísérletezgetéssel töltött idő alatt, ezek a készülékek olyan technológiai fejlesztéseken estek át, mint amilyen a 3D kompozit szivattyúlapátok, a minimális veszteségű ritkaföldfém forgóház vagy az okos ház távfelügyeletbe is beköthető automatizált irányítás.

Keringető szivattyú vásárlás

Vásárláskor abból érdemes kiindulni, hogy mekkora a rendelkezésre álló nyomás, illetve mennyi fűtővizet kell szállítani az egyes szakaszokon. Az értékeket mindig fixnek kell tekinteni, nem jó megoldás, ha a “biztonságból” magasabb értékeket veszünk figyelembe. A szivattyubolt.hu oldalon a keringető szivattyú gazdag választékát találja, ahol 2-5 év garanciával tud vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában