Az ajándék pár napot tölt csomagolópapírban

2020.12.24. 07:00

Csomagoljunk tudatosan! – Karácsonykor jelentősen nő a hulladék mennyisége

A karácsonyi időszakban az ajándékozások, a dekoráció és a sok bevásárlás miatt jelentősen nő a hulladék mennyisége.

Laskovics Márió

Sokfajta csomagolópapír áll rendelkezésünkre, de az ünnepi ajándékozáskor Szalay Tímea szerint válasszuk inkább a környezetbarát újrahasznosítottat Fotó: Laskovics Márió, archív

Az elmúlt évek oktatásának köszönhetően egyre több környezettudatosságot visznek az emberek a karácsonyi vásárlási szokásaikba, azaz vesznek a mutatós, de műanyagban gazdag fényes csomagolópapír és szalag helyett újrahasznosítottat, küldenek elektronikus képeslapot szeretteiknek, készítenek karácsonyi dekorációt újrahasznosítható anyagból, mégis számos felmérés bizonyítja, hogy az ünnepi szezonban világszerte megnövekszik a hulladéktermelés. Az Egyesült Államokban átlagosan 25 százalékkal termelődik több szemét ebben az időszakban. Hazánkban is jól láthatóan, megközelítőleg 15 százalékkal nő a papírhulladék mennyisége – tudtuk meg a környezetbarát és újrahasznosítható csomagolást előállító Rondo Hullámkartongyártó Kft. sajtóközleményéből.

Tovább ront a helyzeten, hogy a járványügyi korlátozások miatt idén több az online rendelés, ami az általában feleslegesen nagy és legtöbbször nem környezetkímélő csomagolások okán tovább növeli a hulladék mennyiségét – írja a teljes mértékben környezetbarát és újrahasznosítható csomagolást előállító Rondo Hullámkartongyártó Kft. a sajtóközleményében. Visszatekintve elmondható, hogy a májusi lezárások csúcspontján az internetes értékesítés minden idők legmagasabb szintjét érte el: az Egyesült Királyságban a teljes kiskereskedelmi értékesítés 32,8 százalékát tette ki, Írországban pedig az online vásárlások során keletkezett csomagolási hulladék 2953 tonnával, vagyis negyedével nőtt az idei évben.

Magyarországon a plasztikcsomagolásokból évente mintegy 315 500 tonna keletkezik, és nálunk is jelentősen megugrott az online vásárlások száma: március közepe és április vége között 50 ezer új vásárlót tudhatott magáénak az online kiskereskedelem, csak az első negyedévben pedig 9,9 millió belföldi rendelést teljesítettek a vállalatok. A vírus betörésekor a csomagolóanyag-gyártóknál is hatalmas ütemben nőtt a termelés, hogy az élelmiszerek, tisztálkodó- és tisztítószerek, valamint gyógyszerek minél hamarabb eljuthassanak a vásárlókhoz – ekkor a megrendelt csomagolóanyagok 40 százaléka az élelmiszer-, míg tizede az online kereskedelemben hasznosult.

A statisztikai hivatal 2019-es adatai szerint a 3 245 645 tonna elszállított települési szilárd hulladékból összesen 604 522 tonnát tett ki az elkülönítetten gyűjtött szemét. Fontos, hogy amikor csak lehet, így az ünnepi készülődés során is, a fenntartható csomagolóanyagokat válasszuk, legyen szó az ajándékozásról, a díszítésről vagy az online rendelésekről, és gyűjtsük szelektíven a szemetet, hogy ami arra alkalmas, visszakerülhessen a körforgásba.

Szalay Tímea környezetmérnök, a veszprémi Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke kérdésünkre a szív nézőpontjából közelítette meg az ajándékozást. Mint mondta, az a legfontosabb, hogy örömet tudjunk szerezni a másiknak, megérezze azt a csodát, ami bennünk van, és karácsonykor újra és újra megszületik. Merjük magunkat adni beszélgetéssel, odafigyeléssel, házimunkába való besegítéssel, telefonhívással.

– Ma már a társadalom nagy része belátja, hogy tele van a házunk tárgyakkal, és nincs az a szekrény, ami ne telne meg egyszer. Nehéz is megtalálni azt az ajándéktárgyat, ami megfelelően kifejezi a két fél egyedi kapcsolatára jellemző szeretetet. A másik felé forduló örömünk jól kifejezhető mindenféle vásárlási láz, tárgyak és csomagolás nélkül is: adhatunk mosolyt, kedves szavakat, illetve megfigyelhetjük a másik szokásait, s azt, ezekbe hogyan tudunk szeretettel besegíteni, egy kicsit szolgálni. Rácsodálkozhatunk egymásra még akkor is, ha sok évtizedes az ismeretség. Hívjuk fel azokat, akikkel nem tudunk személyesen találkozni, hogy érezzék, benne vannak a szívünkben.

Sokfajta csomagolópapír áll rendelkezésünkre, de az ünnepi ajándékozáskor Szalay Tímea szerint válasszuk inkább a környezetbarát újrahasznosítottat
Fotó: Laskovics Márió, archív

Üzenetként pedig írók, költők jól megfogalmazott, találó idézeteit ajánlom – hangsúlyozta Szalay Tímea, aki megjegyezte, ha már mindenképp tárgyat adunk, akkor az ajándéknak a titok, a meglepetés a lényege, mely a csomagolás nélkül nem hat, nem vált ki örömérzést. Ha mégis a tárgyi ajándék mellett döntünk, akár érthető is a csomagolási igényünk, hiszen az elrejtett csoda megjelenésének megélését segíti. Jó tudni azonban, hogy sok lehetőségünk van arra, hogy ne egyszer használatos, csilivili csomagolópapírt használjunk, amely a kibontást, leszaggatást követően rögtön hulladék lesz.

Szalay Tímea például újságpapírba szokott csomagolni, mert az rendelkezésre áll, de tulajdonképpen ha körülnézünk a háztartásban, biztosan találunk elfekvő, fel nem használt anyagokat: (emberről emberre vándorló) ajándéktáskát vagy szövetzsákot, amit akár vissza is kérhetünk az átadást követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában