Legyünk elővigyázatosak, de ne éljünk félelemben!

2020.12.26. 09:00

Hasznos tanácsok karanténra a pszichológustól

Mindenkinek nagyon jól jöhetnek a vírushelyzetben, illetve a bezártságban azok a hasznos tanácsok, praktikák, amelyeket megosztott lapunkkal Bartha Dávid, a veszprémi Alkohol és Drogsegély Ambulancia pszichológusa.

Kovács Erika

Forrás: pixabay.com

A szakember szerint kétféle viselkedés jellemzi az embereket: akiknek megvan a munkájuk és családban, illetve kapcsolatban élnek, így könnyebben élik meg a járványhelyzetet. A tapasztalatok azt mutatják, ők jobban bírják, kevesebb rajtuk a feszültség. Szép számmal élnek azonban közöttünk olyanok, akiket vagy a közvetlen környezetüket érinti vagy érintette a járvány, ide tartoznak az egészségügyben dolgozók is.

– Utóbbiak most jóval feszültebbek, mint máskor. Sok ilyen páciensünk van, akin látszik, hogy fokozódik benne a feszültség – mondta Bartha Dávid. Szerinte azt is lehet látni, hogy az emberek egy része fél egészségügyi segítséget kérni, mert tart attól, hogy esetleg találkozhat fertőzöttel.

A pszichológus szerint nagyon fontos, hogy odafigyeljünk, és gyakran telefonáljunk rá azokra az emberekre, akik a vírus miatt nehéz helyzetbe kerültek, például elvesztették a munkahelyüket, vagy magányosan élnek. Ne hagyjuk őket bezárkózni, magukba fordulni, ők pedig kérjenek segítséget pszichológusoktól, illetve pszichiáterektől, akik tanácsokat adnak nekik arra, hogy mit tegyenek, illetve milyen lehetőségeik vannak a feszültség kezelésére. Érdemes például az ember múltjából meríteni olyan dolgokat, amelyek korábban már segítettek neki a nehéz helyzetben. Ilyen lehet egy jó könyv, illetve a séta, a mozgás még rossz időben is, amikor találkozhatunk emberekkel, és kicsit beszélgethetünk velük. Jótékony lehet egy szép hely vagy táj látványa, egy kellemes muzsika vagy egy kedves emlék felelevenítése.

Bartha Dávid pszichológus: Ügyeljünk rá, ha otthon is kell maradnunk, ugyanúgy öltözzünk fel, mint máskor; ha látszólag nincs is dolgunk, mégis „alkossunk” valamit! Fotó: családi

Ügyeljünk rá, ha otthon is kell maradnunk, ugyanúgy öltözzünk fel, mint máskor; ha látszólag nincs is dolgunk, mégis „alkossunk” valamit. Ez lehet akár egy finom étel vagy sütemény elkészítése, a rendrakás vagy a lakás átrendezése. Jönnek az ünnepek, ennek apropóján is vegyük körül magunkat fényekkel, gyújtsunk gyertyát, helyezzünk el a lakásban néhány fényfüzért, illetve gondoljunk olyan helyzetekre, amelyek megszépítették az életünket! Mindez ugyanis jó kedvre derítheti az embert, jótékonyan érinti a lelki egészséget is.

Minden korábbinál fontosabb most a beszélgetés, a kapcsolattartás a családokkal, barátokkal akár telefonon, és erre több internetes lehetőség is kínálkozik. A házi kedvenc nagyon sokat segíthet a mostani elszigetelt, illetve magányos helyzetben.

Tegyünk meg minden egészséget érintő óvintézkedést, amit a szakemberek tanácsolnak a mostani helyzetben, de ne éljünk félelemben és rettegésben, mert ezek nem kedveznek az immunrendszernek, amire most különösen érdemes vigyázni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában