érdemes betartani néhány alapszabályt

2020.12.01. 16:00

Meg lehet előzni a lakástüzeket!

Idén már 5950 lakástűz történt, 482 ember szenvedett füstmérgezést, 86-an pedig életüket vesztették az országban, pedig még hátravannak az év végi ünnepek. Felelős magatartással, odafigyeléssel megelőzhetjük a lakástüzeket, ezt mondták tapasztalataik alapján a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kommunikációs szakemberei.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mint közölték, több tűz van év végén advent, illetve karácsony miatt.

- Idén, amikor a veszélyhelyzetben a szokásosnál is többet tartózkodnak otthon, különösen érdemes betartani néhány alapszabályt, hívták fel rá a figyelmet a megelőzésre. Hozzátették, a korábbi évek tapasztalatai alapján a november végétől az év utolsó napjáig történik az otthonokban a tüzeknek körülbelül a hatoda, vagyis az éves átlag kétszerese.

Utaltak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adataira, miszerint ősszel és télen átlagosan negyvenöt percenként gyullad ki egy lakás, naponta két-három otthon válik lakhatatlanná a tűz miatt, és emiatt kétnaponta meghal valaki.

Az évtized első nyolc évében több mint ötvenezer tűz után, közel negyvenmilliárd forintot fizettek ki a biztosítók, és azóta sem javult a helyzet.

Tavaly januárban például több mint hétszázötven lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, vagyis átlagosan óránként. Ezeknek a tüzeknek csak az elenyésző részét, minden harmincadikat okozták gondatlanul elhelyezett karácsonyfák vagy gyúlékony adventi koszorúk. A legtöbb lakástűz a konyhában keletkezett, aztán a lépcsőházban, illetve az erkélyen, utóbbiak a dohányzással állnak összefüggésben. Az esetek legnagyobb része emberi mulasztás, illetve gondatlanság miatt történt.

Tavaly negyvenkilenc lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt Fotó: Balogh Ákos/Napló

A legtöbb kár a konyhai esetek után a fűtőberendezések, valamint az elektromos berendezések hibája miatt keletkezett, de gyakran történik tűz az ágyban dohányzás miatt is. Sokszor előfordult, hogy a tűzhelyen felejtett serpenyőben, edényben lévő olaj meggyulladt, és a bajt tetőzte, hogy nem megfelelően oltották a tüzet. Ilyenkor legcélszerűbb, ha az edényre egy fedőt helyezünk, és soha ne oltsunk vízzel!

Gyakori volt az is, hogy a fűtőberendezésekhez túlzottan közel helyezték el a bútorokat, amik meggyulladtak. Tüzet okozhat elektromos készülékek hibás működése, illetve az általuk termelt hő hibás elvezetése, és a nem megfelelően karbantartott hálózat is. Karácsonykor figyeljünk arra is, hogy egy-egy fali csatlakozóra ne kössünk 2000-2500 wattnál nagyobb összteljesítményű hosszabbítókat, csatlakozókat, mert így túlterhelhetjük az elosztót, és a falba épített vezetéket is, ami újabb tüzet okozhat. A lakástüzek zöménél nem közvetlenül a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet mérgezéshez, akár tragédiához. Mindez megelőzhető, ha elhelyezünk füstérzékelőt a lakásban.

A katasztrófavédelem azt is mondta, hogy soha ne hagyjuk őrizetlenül a lakásban égő gyertyákat, mécseseket, fényfüzéreket, és figyeljünk arra, hogy ne legyen gyúlékony anyag a közelükben! Tavaly negyvenkilenc lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt. Az év végi tüzekről, illetve a megelőzés részleteiről a szövetség, illetve a katasztrófavédelem honlapján lehet olvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában