Nem szabad elbagatellizálni a lelkiállapot tüneteit

2020.12.26. 09:00

Sokak életét elrontja a szezonális depresszió

Sokan nehezen viselik lelkileg, amikor a napfényes időt a borongós ősz, a hideg tél váltja fel. Hogyan lehet enyhíteni a szezonális depresszió tüneteit? – kérdezte egy olvasónk.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: shutterstock

Nagyon gyakori a probléma, egyre több ember küzd ezzel. A nyár elmúltával sokan érdektelenségre, energiaszegénységre panaszkodnak, megváltozik az étvágyuk, az alvási szokásaik, nehezen tudnak koncentrálni, idegesebbek lesznek, reménytelennek érzik az életüket. Ezek a szezonális depresszió tünetei, amelyek kezdetben még enyhék, aztán, ahogy telik az idő, fokozatosan erősödhetnek. Szerencsére számos olyan módszer ismert, amely segíthet az állapot elkerülésében, a könnyebb adaptálódásban.

A szezonális depresszió a depresszió olyan fajtája, amelynek megjelenése az évszakok változásával áll összefüggésben. Általában minden évben ugyanakkor kezdődik és ugyanakkor végződik. Fontos kiemelni, hogy az állapotot nem szabad elbagatellizálni, múló szeszélyként aposztrofálni, hiszen súlyos esetben megnehezítheti a munkavégzést, szociális elszigetelődéshez vezethet és mentális betegségeket okozhat.

Ha úgy érezzük, hogy mindent megteszünk, mégsem javul a hangulatunk, ideje orvoshoz fordulni. Érdekesség, hogy az állapot több férfit érint,

mint nőt, és inkább a fiatalabb korosztály tagjai körében elterjedt. Ha az érintett állapota súlyossá válik, kezelése mindenképpen szakember feladata

kell hogy legyen. Ilyenkor általában fény- és pszichoterápiát alkalmaznak az orvosok, illetve különféle gyógyszereket írnak fel a páciensnek. Enyhe és középsúlyos szezonális depresszió esetén nincs szükség ilyen drasztikus módszerekre, már néhány életmódbeli változtatás is elegendő lehet.

Mindenekelőtt növeljük az otthonunkba vagy az irodánkba jutó fény mennyiségét: húzzuk el a függönyöket, és ha van rá mód, metsszük meg az ablak elé belógó faágakat, hogy világosabb legyen a helyiségben. Ugyancsak sokat jelenthet, ha az ablakhoz közel ülve dolgozunk, olvasunk, pihenünk.

Szerezzünk be az évszakhoz illő kiegészítőket, és öltöztessük a lakást vagy az asztalunkat őszi, téli díszbe. A vásárlás és a kreatív ténykedés garantáltan jobb hangulatba hoz majd bennünket, és abban is segít, hogy észrevegyük, értékeljük az adott évszak szépségeit.

Amint véget ér a járvány, szervezzünk minél több közös programot ismerőseinkkel, családtagjainkkal, barátainkkal. Menjünk el színházba, moziba, vacsorázni, sportolni, és élvezzük az együtt töltött időt. Addig is töltsünk a szabadban mindennap legalább egy fél órát, még akkor is, ha barátságtalan az idő. Sétáljunk, fussunk, vagy próbáljuk ki a szabadtéri edzőszerek valamelyikét. A mozgás, pláne, ha a szabadban, friss levegőn végezzük, kiváló stresszcsökkentő, emellett boldogsághormont, azaz endorfint is felszabadít a szervezetben. A különféle relaxációs technikák szintén enyhíthetik a szezonális depresszió tüneteit.

Ahelyett, hogy otthon ülünk, inkább sétáljunk a szabad időnkben, mozogjunk kint a levegőn, akkor is, ha barátságtalan az időjárás Fotó: shutterstock

Aknázzuk ki azon gyógynövények erejét (tea, illóolaj vagy gyógynövénykészítmény formájában), amelyek oldják a feszültséget, javítják a hangulatot. Ilyen például az orbáncfű, a citromfű, a komló, a macskagyökér, a kamilla, a fehér üröm. Figyeljünk oda arra, hogy étrendünk kiegyensúlyozott, zsírszegény, fehérjékben, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag legyen.

Arra is célszerű figyelni, hogy elegendő mennyiségű D-vitaminban dúskáló finomságot fogyasszunk. Tejterméket, tojást, olajos magvakat, halat együnk, ugyanis télen a kevés napfény miatt csökkenhet eme fontos vitamin szintje szervezetünkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában