bőven akad feladat

2021.01.26. 11:00

A kiskertben a tél folyamán sem áll meg az élet

Amennyiben az időjárás a klímának és az évszaknak megfelelően alakul, akkor az őshonos vagy a néhány évszázada már velünk élő növényeinkben a mínusz 20 Celsius-fokos fagy sem okoz kárt.

Sági Ági

Az őszi lehűléssel a növények mélynyugalmi állapotba kerülnek, amelynek a melegedő hőmérséklet vet véget és indítja be a nedvkeringést.

Baj akkor szokott lenni – és ez egyre többször fordul elő az utóbbi években –, ha a rendszer megváltozik. Tavaly például nagyon korán, februárban jött a felmelegedés, egyes növényfajok mélynyugalmi állapota korán véget ért, ezért a máskor normális márciusi fagy már virágzásban érte a kajszit és a mandulát. – A vadon is termő növények alkalmazkodtak az időjárási viszontagságokhoz, azonban a kertészeti növényekkel lehetnek gondok. Gyümölcsfajtából is sok olyan van, ami termesztési határeset, azaz még éppen megél nálunk. Ráadásul ezek gyakran válogatósak is, és a gyengébb adottságú területeken csak vegetálnak – mondta Mester Csiki Ferenc kertészmérnök.

– Minden fajnak van „abszolút fagytűrése” is, azaz megvannak a hőmérsékleti határok, amit még elviselnek, és ha ennél hidegebb van, akkor fagykárt szenvednek. Sok szőlőfajtánál ez mínusz 15 fok, ezért régebben, amikor nem volt ritka a nagy hideg, télen letakarták a szőlőt. De az őszibaracknál is jellemző a gyenge abszolút fagytűrés, főként a délebbről érkező kopaszbarackok érzékenyek az alacsony hőmérsékletekre. A mandula ugyan jól tűri a hideget, de ennél a fajnál a mélynyugalmi állapot rövid, és ha meleg a február eleje, február közepére képes virágozni – tudtuk meg Mester Csiki Ferenctől.

Fagykár tehát kétféle lehet: a növény megfagyhat a mélynyugalmi állapot elmúltával érkező hideg miatt, és akkor is, ha egy délebbről érkező fajról van szó, ami nem tud alkalmazkodni a nálunk szokásos téli hideghez.

– Az örökzöldek télen is párologtatnak, de a csonthéjasok között például az őszibarack is érzékeny a téli kiszáradásra. Az örökzöldeknél az okozza a gondot, hogy a lombjukat megsüti a nap, de az átfagyott talajból nem tudják a vizet felvenni, viszont a párologtatás megy, így kiszáradnak. Célszerű körülöttük takarni a földet, például lombbal, szalmával vagy bármilyen növényi nyesedékkel. A növényre pedig lehet teleltetőzsákot húzni, ezeket már mindenhol lehet kapni. Nálunk például a leander is évek óta kint telel, csak rá kell húzni a teleltetőzsákot.

Az örökzöldek lombját tehát célszerű védeni a téli napsütéstől, a talajukat az átfagyástól. Egyre inkább elterjedt az a nézet is, hogy a rövid mélynyugalmú növényeket nem érdemes déli fekvésbe ültetni, a hamar felmelegedő helyeket kerülni kell. A kajszit például célszerű keleti fekvésbe tenni, mert az elég világos, de nem annyira meleg. Erdélyben még mindig sok helyen látni, itthon kevésbé, hogy a fák törzsét lemeszelik. Ez a fagy elleni védelmet is szolgálja, de kártevők ellen is hasznos. Ha a nagy hidegben kisüt a nap, a fekete kéreg gyorsan átmelegszik, így a törzs egyik oldala mínusz tízfokos, a másik plusz tízfokos lesz, és létrejön a fagylécesedés vagy fagyrepedés: hosszában felrepedezik a kéreg – mutatott rá a kertészmérnök.

Mint mondta, a fiatal gyümölcsfákat, a mediterrán növényeket érdemes védeni, a fiatal füge ágait összekötni, teleltetőzsákot húzni rá, amely március közepéig, végéig a növényen maradhat. A törzs körül a talajt célszerű nyesedékkel takarni. Nyáron, túl későn már nem szabad metszeni, mert az a hajtást segíti. Óvatosan kell bánni a műtrágyákkal, különösen a nitrogénnel, mert hatására laza szövetű érzékeny hajtások nőnek.

– Érdemes nagyon jól megválasztani a termőhelyet és a fajtát. A ház minden oldalán más a mikroklíma, és vannak jól bevált fajták, illetve olyanok is, melyekkel kár kísérletezni. Rengeteg jó növény, jó fajta van, és ebben a térségben például célszerű elengedni a savanyú talajt igénylő növényeket, mert azok itt többnyire nem fejlődnek jól. A szőlőt, almát, körtét ilyenkor is lehet metszeni, de ne a leghidegebb napokon, mert ilyenkor a növény még a metsző meleg kezét is megérzi – hangsúlyozta Mester Csiki Ferenc.

Hozzáfűzte, a tél a tervezés és a rendrakás ideje. A szerszámokat át kell nézni, megjavítani, megélezni, és akár ilyen hidegben is lehet gyepszellőztetést végezni. Az áttelelő, elpakolt növényeket át kell nézni, meg kell locsolni. Sok a fagyérzékeny növényvédőszer, ezeket el kell pakolni. Elő lehet készíteni a veteményest, be lehet ásni a trágyát, célszerű ellenőrizni a karókat, előkészíteni az uborkahálót. A foszfor és kálium műtrágyát most is ki lehet juttatni, a nitrogént inkább csak a vegetáció indulásakor. Érdemes előre készülni, hogy tavasszal, ha hirtelen beindul az élet, minél kevésbé kelljen kapkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában