Fejünk felett épülhet a zöld jövő

2021.01.10. 07:00

A környezettudatos, energiahatékony háztetők javítják az épületek hőszigetelését

A városi levegő-hőmérséklet – a városi hőszigethatás – csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető.

Tóth B. Zsuzsa

A zöldtetőn a növények segítenek megkötni a szmogot, a levegőben található illékony vegyületeket és nehézfémeket, ezáltal javítják a levegő minőségét

Forrás: Shutterstock

Nyáron a hőmérséklet a városokban az épületek és utak hőelnyelése miatt 5–7 Celsius-fokkal melegebb, mint vidéken, és a hőmérséklet egy hagyományos tetőn akár 40 fokkal is magasabb lehet, mint egy zöldtetőn. Magyarország lakosságának kétharmada városokban él, és a klímaváltozás miatt az éves átlaghőmérséklet emelkedése a sűrűbben beépített területeken még jobban érezhető.

A szakemberek szerint a zöldtetős kialakítás innovatív, környezettudatos, stílusos, természetes, könnyű, kiváló vízvisszatartó képességgel rendelkező és könnyen kivitelezhető rendszer, amelyet kifejezetten városi környezetben található lakó- és ipari épületek zöldtető-rendszereihez terveztek. A zöldtetőknek fontos szerepük van a klímaváltozás mérséklésében és a vízgazdálkodásban is. Ezek a tetők nyáron hűtik, télen fűtik az épületet és a levegőt, illetve a csapadékvíz nagy részét is hasznosítják. Elnyelik a káros anyagokat, sugárzásokat, szennyeződéseket, port, javítják a mikroklímát, környezetvédelmi és ökológiai hatásuk is igen jelentős. Ha mindezeket a szempontokat figyelembe vesszük, néhány év alatt megtérül, és jelentős energetikai megtakarításokat eredményez a beruházás.

A National Research Council of Canada (Kanadai Nemzeti Kutatási Tanács) adatai szerint nyáron 75 százalék, télen akár 25 százalék energiát is megtakaríthatunk zöldtető kialakításával. Megnő a tető élettartama, mivel egyfajta védőréteget képez a tetőn lévő talajréteg, megóvja azt a szélsőséges hőmérséklettől, a Nap ultraibolya-sugárzásától, a mechanikai sérülésektől. Ha zöldtetős házban lakunk, várhatóan háromszor hosszabb ideig tart majd a tetőnk, a karbantartásra is a harmadát költjük majd. A zöldtető kiváló hangszigetelő hatású, akár 8-10 decibelt is képes felfogni a kinti zajból, ami növeli a lakótér komfortérzetét. Repülőterek és iparterületek közelében kifejezetten előnyös megoldás lehet a zaj csökkentésére. A zöldtető az ingatlanok értékét is jelentősen növeli. Ami pedig a környezeti előnyöket illeti, a zöldtető alapja a nem éghető anyagú kőzetgyapotpaplan, amely szigetelőképességével hatékonyan lép fel a zajszennyezéssel szemben is. Alaprétegének könnyű, nyitott szerkezete kedvez a gyökérzet szétterjedésének és elősegíti az elültetett növények növekedését.

A zöldtetőn a növények segítenek megkötni a szmogot, a levegőben található illékony vegyületeket és nehézfémeket, ezáltal javítják a levegő minőségét Fotó: Shutterstock

A zöldtető a fenntarthatóság és a tisztább levegő jelképe. A növények segítenek megkötni a szmogot, a levegőben található illékony vegyületeket és nehézfémeket, ezáltal javítják a levegő minőségét. A szén-dioxid-csökkentő hatásuk jelentős, hiszen egyetlen négyzetméternyi zöldtetőfelület éves szinten átlag öt kilogramm szén-dioxidot is képes megkötni. Összehasonlításként, egy négyzetméternyi zöldtető ugyanannyi szén-dioxidot képes elnyelni, amennyit egy hagyományos gépkocsi egy 80 kilométeres autóút során kibocsát. Ez a mennyiség pedig további 3,2 kilogrammal növelhető éves szinten fosszilis energia használatával, hiszen a zöldtetők egyik járulékos előnye, hogy alkalmazásukkal csökken az ingatlan energiaigénye.

A zöldtetők nagy előnye a lehullott záporesők lefolyásának csökkentése, amellyel a nyári időszakban a csatornahálózat leterheltsége 70–95 százalékkal is csökkenthető. Természetes szűrőképességükkel megakadályozzák, hogy a szennyeződések és a méreganyagok a folyóvizekbe és a vízelvezető csatornákba juthassanak. Erősítik az urbanizáció által megbolygatott ökológiai körforgást. Közösségi kertként, rekreációs területként az emberi pszichére is jótékonyan hatnak.

Kétféle zöldtetőtípus telepíthető. Az egyik, az úgynevezett extenzív egy olyan megoldás, mely minimális gondozást igényel, a másik az intenzív, amely szinte egy normál kert, annak minden teendőjével együtt. Az extenzív zöldtető ökológiai védőréteg a tetőn, ami azonban a taposást nem tűrő növények miatt nem járható, így aktív használatra nem alkalmas.

A másik megoldás az intenzív zöldtető, vagyis a tetőkert, szinte egy teljes értékű kert, amellyel legtöbbször mélygarázsok tetején találkozhatunk. Aki ezt a megoldást szeretné, annak bizony előre kell gondolkodnia, hiszen ebben az esetben extra erős tetőszerkezetre van szükség. Ha zöldtető mellett döntünk, érdemes kiváló minőségben gondolkodnunk. A zöldtetők utólagosan is kivitelezhetőek, de nem minden esetben. Mielőtt nekilátnánk a tervezgetésnek, beszélni kell egy statikussal, aki megállapítja, hogy a födém elbírja-e a pluszterhelést, amely extenzív zöldtető esetében 120–150 kilogrammot, míg intenzív tetőkert esetében minimum 300 kilogrammot jelent négyzetméterenként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában