Bakteriológiai szempontból hátrányos lehet

2021.01.10. 07:00

A sok zuhanyozás többet árthat, mint használhat

Még nagyjából fél évszázaddal ezelőtt is csak hetente egy alkalommal fürödtek az emberek. Ma viszont előfordul, hogy egy nap kétszer is beállunk a zuhany alá. De vajon a régiek nem adtak eleget a tisztaságra, vagy ma visszük túlzásba azt?

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: shutterstock

A szakemberek szerint közel sem kell annyit fürdeni, zuhanyozni, mint azt hisszük, főleg nem azért, hogy a különféle betegségek ellen védekezzünk. Sőt, bakteriológiai szempontból kifejezetten hátrányos lehet az állandó fürdőzés. Kutatások szerint az antibakteriális szappanok és erőteljes tisztítószerek nem csökkentik nagyobb mértékben a fertőző betegségek rizikóját, mint egy egyszerű szappan. A túl gyakori zuhanyozás vagy a bőr állandó radírozása vissza is üthet, hiszen felboríthatja a bőr természetes baktériumflórájának egyensúlyát, és ki is száríthatja a bőrt. A száraz bőr sérülékenyebbé válik, a mikroszkopikus sérüléseken keresztül pedig könnyebben támadják meg szervezetünket a különféle mikrobák. A kutatók szerint a legnagyobb veszélyük az antibakteriális tisztálkodószereknek van, mert ezek extrém módon szárítják, a bőrt és nemcsak a betegséget okozó mikrobákat pusztítják el, hanem azokat is, amelyek védik a szervezetünket.

A gyakori fürdőzés és zuhanyozás különösen rossz hatással van azokra, akiknek egyébként is száraz vagy érzékeny a bőrük. Ráadásul, ahogy egyre idősebbek leszünk, a bőr is veszít a rugalmasságából és egyre szárazabbá válhat.

A fürdés, zuhanyozás gyakoriságát természetesen az egyedi körülményeknek megfelelően kell megválasztani. Aki sokat izzad, naponta sportol, vagy olyan helyen dolgozik, amely komoly szennyeződéssel jár együtt, annak természetesen érdemes naponta zuhanyoznia, de akire nem jellemzők ezek, annak elég, ha hetente két-három alkalommal fürdik – javasolják a szakértők. Azt tanácsolják, hogy fürdéskor ne szappanozzuk be az egész testünket, hanem csak a problémásabb részeket, és fürdés után használjunk testápolót.

A kevesebb fürdés mellett ugyanakkor ruháink tisztán tartását, gyakoribb mosását semmiképpen nem szabad elhanyagolni, a ruháinkon ugyanis nemcsak a szennyeződések gyűlnek össze, hanem az elhalt hámsejtek, az izzadság, a faggyú is. A kézmosást pedig semmiképpen ne hanyagoljuk el, hiszen ez az egyszerű és olcsó módszer rengeteg fertőző betegség terjedését megállíthatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában