Könnyed, mégis laktató fogás

2021.01.24. 07:00

Az üvegtésztából készült ételek finomak és nagyon egészségesek

Az üvegtészta az ázsiai konyha egyik fő eleme, de az elmúlt években itthon is felfedezték a háziasszonyok. Ízletes ételek alapanyaga, emellett vitaminokban gazdag, vasat, kalciumot és foszfort is tartalmaz.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

A tészta elnevezés ellenére nem hizlal, sőt, nagyon egészséges, alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, ezért cukorbetegek számára is előnyös a fogyasztása. Átlátszó mivolta miatt celofántésztának is nevezik.

A várható emberi élettartam világcsúcsát napjainkban az ázsiaiak tartják. A nők átlag­életkora 86,4 év, míg a férfiak is világelsők a 192 nemzet között. Tudományos kutatások szerint ennek elsődleges oka az egészséges táplálkozás. Az üvegtészta mungóbabból kivont keményítőből és vízből készül, tojás hozzáadása nélkül. A mungóbab lisztje magas fehérjetartalmánál és alacsony zsír- és szénhidráttartalmánál fogva értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt. Nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2-vitamint és béta-karotint. A vese formájú magból száraz és nedves őrlési technikával nyerik ki a ragadós, édeskés anyagot, melyet vízzel elegyítenek. A mungóbab könnyebben emészt­hető, mint a Közép-Európában elterjedt fejtett bab, és nem okoz puffadást. Alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, cukorbetegek és diétázók számára is fogyasztható. Glikémiás indexe 33, ez az érték a 0–55 közötti tartományba esik, ami alacsony, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint-emelkedéssel.

A tészta cérnametélt formában vagy tagliatellére emlékeztető, szélesebb lapokban kapható. Könnyen, gyorsan elkészíthető és jól variálható, ízvilágát tekintve is.

Azok számára sem okoz nehézséget, akik nem jártasak a konyhai fortélyokban, mert nem kell főzni, csak forrázni, majd lefedve tíz percig állni hagyni és leszűrni. Ezután lehet összevágni. Semleges íze miatt mindenhez jól illik, elkészíthető édesre, savanyúra, tálalható egytálételként, töltött tésztaként, salátaként, levesbetétként. Lehet pirítani is, szószokkal ízesíteni. Könnyed, mégis laktató fogás minden formában. Egészséges, ha zöldségekkel vegyítjük. Használhatunk hozzá édes káposztát, sárgarépát, petrezselymet, zellert, gombát, cukkinit, padlizsánt, édesburgonyát. Mindezt vékony csíkokra vágva pároljuk meg – figyelve arra, hogy más-más az összetevők párolási ideje –, ízesítsük ízlés szerint fehér borssal, curryvel, korianderrel, szójaszósszal, majd keverjük a tésztához. Gazdagabbá tehetjük magokkal, aszalt paradicsommal, mini mozzarellával. Pár perc alatt tálalható fogás, ha sajtot reszelünk rá, és tejföllel, esetleg pirított szalonnapörccel gazdagítjuk.

A szójaszósz különleges ízt ad a zöldséges üvegtésztának Fotó: Müller Anikó Hanga

Ha salátának készítjük, reszeljünk le uborkát, cukkinit, sárgarépát, tegyünk hozzá fokhagymanyomón préselt kevés fokhagymát, készítsünk cukros-sós-ecetes lét, keverjük bele a zöldségeket és a leszűrt tésztát, tegyük hűtőbe pár órára, hogy az ízek összeérjenek. Desszertként is sokféleképpen elkészíthetjük, például édes tejföllel, túróval, aszalt gyümölcsökkel keverve.

Az üvegtésztához hasonló a rizstészta, mely rizslisztből és vízből készül, ugyancsak tojás nélkül. Létezik tekercshez való, illetve cérna-, hosszú- vagy szélesmetélt és tortillachips formájú. Lapokban is kapható, melyet zöldségekkel vagy éppen hússal tölthetünk meg. Az e tésztákból készített ételek finomak és nagyon egészségesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában