Tippek és tanácsok

2021.01.17. 07:00

Bútorápolási kisokos mindenkinek

A téli időszakban többet vagyunk a lakásban, ilyenkor több idő van az otthoni tevékenységekre. A téli nagytakarítás egyik opcionális, de annál fontosabb eleme a bútorok ápolása. A különböző anyagok különböző felületkezelést és karbantartást igényelnek.

Tóth B. Zsuzsa

A fából készült bútorok egy egész életre megmaradhatnak eredeti, hibátlan állapotukban, ha vigyázunk rájuk. Mivel a nedvességet nem szeretik, részesítsük előnyben a száraz takarítást, a portörléshez sima rongyot vagy mikroszálas törlőkendőt használjunk – utóbbi minimálisan polírozza is a bútort.

A száraz portalanítás után a fa természetes nedvességét folyamatosan konzerválni kell politúrral, vaxszal vagy akár magas viasztartalmú ápolószerekkel, mert különben szálkássá válhat és repedések jelenhetnek meg rajta. Az üzletek polcain számos méhviaszos bútorápolót találunk, természetesen ezek is hatékonyak, ha viszont házilag szeretnénk hasonló, csillogó hatást elérni, akkor lenolaj és egy teáskanál só keverékéből cseppentsük rá egy rongyra, azzal töröljük át a bútort. A lenolajos oldat mellett vannak, akik az olívaolaj és pár csepp citromlé kombinációjára esküsznek, bármelyik is legyen a befutó, az biztos, hogy környezetbarát megoldást választottunk.

A modern háztartásokban talán a laminált lapokból készült bútorokból találunk a legtöbbet, és ez nem véletlen. Ezeket eleve úgy alkották meg, hogy ne kelljen túl sokat foglalkozni velük, azonban fontos, hogy semmilyen körülmények között nem bírják a nedvességet, ahogyan a párát sem.

A problémák nem a felületen, hanem az élzárásnál jelentkezhetnek. A hagyományos élfóliázott bútor könnyen tönkremegy, ha nedvesség éri. Ezt a főleg a konyhai és fürdőszobabútorok esetében alkalmazott ABS élzárással lehet megakadályozni, amely a nedvesség beszivárgásának az útjába áll. A másik komoly veszélyforrás az összekarcolódás, ezért, ha takarítjuk őket, mindenképpen puha ronggyal tegyük.

Bármilyen munkalapról is legyen szó, tömör fáról vagy gránitról, az tulajdonképpen aranyszabály, hogy a szennyeződéseket ne hagyjuk a felületre rászáradni, amint lehet, takarítsuk le. Összességében a túlságosan erős súrolószereket is célszerű kerülni, ha pedig fából készült a munkalap, akkor van néhány specifikus lépés, amit célszerű megtenni.

A tömörfa munkalapot a típusához való olajjal érdemes kezelni, első lépésként nedves ronggyal kell megtisztítani. Ha megszáradt a felület, akkor szivaccsal fel is lehet vinni az első réteg olajat. Ezt rajta kell hagyni a munkalapon 20-30 percig, a maradékot pedig le kell törölni – az ideális eredmény érdekében ezt kétszer szükséges megismételni.

A konyhai pultok mellett más felhasználási területek (például párkány, könyöklő, padló, fal) esetében is népszerű a márvány. A felület takarítása azonban speciális tisztítást igényel, hogy ne maradjon nyomuk a különböző, például paradicsomszószból, vörösborból, virágsziromról származó foltoknak, vagy a lehullott növénylevelek által okozott elszíneződéseknek.

A tapasztalat szerint a márvány esetében a szódabikarbóna és a víz elegyeként kapott pépes krém kiválóan alkalmas tisztítószer.

Amilyen hálás anyag a bútorszövet, annyira problémássá válhat, ha összekoszolódik. Éppen ezért az első számú ápolási tippünk a megelőzés. Célszerű a bútorszövetet hetente kiporszívózni (minél kisebb szívóerejű beállítás mellett), valamint egy puha kefével szálirányban átkefélni, időnként pedig egy enyhén nedves ronggyal is áttörölhetjük. Összességében próbáljuk elkerülni, hogy a különböző szennyeződések és foltok beivódjanak a szövet legmélyébe. Ha mégis sikerül leenni vagy leinni a szövetet, akkor forduljunk kárpittisztítással foglalkozó szakemberhez, hiszen a felesleges súrolással és vegyszerekkel visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk.

A téli időszak alkalmas a lakás nagytakarítására (is). A bútorok hosszabb életűek lesznek, ha vigyázunk rájuk és rendszeresen ápoljuk azokat Fotó: shutterstock

A bőr- és műbőr bútorokra egyaránt igaz, hogy óvni kell őket a közvetlen napfénytől, hiszen nedvességtartalmuk elvesztésekor kezdenek berepedezni – ezt a folyamatot kell megelőzni. A rendszeres ápolás lehet portalanítás puha ronggyal, esetleg enyhén nedves kendővel, miközben egy dolgot tartsunk észben: semmiképp se dörzsöljük! Bizonyos időközönként, amikor már kicsit szennyezettebb a felület, szappanos vízbe mártott ronggyal is áttörölhetjük. Mivel a bőr és a műbőr kifejezetten érzékeny felület, célszerű 3-4 havonta bőrápoló szerrel áttörölni. A bőrápoló ebben az esetben kizárólag bútorhoz készülhet, minden más – például ruhára vagy cipőre szánt – vegyszer elszínezheti, rongálhatja a bútor felületét.

A népszerű kerti bútortípusról, a rattanról is ejtsünk néhány szót.

Mivel ezek a bútorok sokszor a szabadban vannak, kiemelt figyelmet kell fordítani az állagmegóvásra. Az általános tisztítást puha kefével és szappanos vízbe mártott ronggyal tudjuk megtenni, de figyeljünk arra, hogy a mosószeres vizet ne hagyjuk beivódni – töröljük át egy másik nedves ronggyal is. A nedvesség nem tesz jót neki, ezért rögtön tegyük ki a napra, vagy használjunk száraz rongyot, végezetül pedig egy kis bútor­ápoló olaj itt is kelleni fog.

Fontos tudnivaló, hogy bármilyen bútorról is legyen szó, kerüljük a klórtartalmú vegyszereket és az olyan szerves oldószereket, mint az aceton vagy a benzin, a szemcsés súrolószereket pedig inkább hagyjuk meg a fürdőszobai takarításokhoz!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában