Amikor még "igazi" telek voltak

2021.01.13. 11:30

Ilyen volt az élet a befagyott Balatonnál 60-80 évvel ezelőtt (videó)

Ha minden jól megy, talán hétvégére idén először befagy a Balaton – addig is nézzük meg, hogyan zajlott az élet a „jég hátán” a tónál hatvan-nyolcvan évvel ezelőtt!

A Nemzeti Filmintézet filmarchívumában számos filmhíradó található, melyek a befagyott Balatonról tudósítanak. Ezekből mazsoláztunk.

Kőkemény munka volt a jeges halászat, amely így zajlott 1937 februárjában:

1942 januárjában a Budapest Sport Egyesület, a Székesfővárosi Alkalmazottak Segítőalapja és a főváros idegenforgalmi hivatala nagy sikerű téli sporthetet rendezett Balatonkenesén. A tudósító örömmel számolt be róla, hogy „lovas jöringet rendeztek az üdülő parkjában, de volt csacsijöring is. Mindegyiknél merészebb vállalkozás azonban a motorkerékpáros síjöring.”

A magyar tenger 1949 februárjában „még az igazak álmát alussza... A jég hátán vidám gyerekek korcsolyáznak. Igyekeznek minél jobban kihasználni a tél örömeit. Ha megjön a nyár, ismét a magyar dolgozók veszik birtokukba a Balatont.”

A balatonfüredi Vasas sportegyesület az év első jégvitorlás házi versenyét rendezte a befagyott Balaton jégtükrén 1954 januárjában. Mint elhangzik, a versenyt a gyenge szél ellenére nyolcvan kilométeres átlagsebességgel a Balatonfüredi Hajógyár versenyzői, a Németh testvérek nyerték.

1962 januárjában „egy éjszaka alatt -25 Celsius fokos hidegben 15 centiméteres jégpáncél keletkezett, amely körülzárta és összeroppanással fenyegette a hajókat”:

1964 márciusában jégtorlódás okozott gondot a tóparti településeken. „A szél a tó jégpáncélját több helyen felnyomta a partra, a tihanyi műútra is kicsapott a Balaton hulláma”:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában