Fontos az étrend-kiegészítés, a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok bevitele

2021.01.17. 07:00

Készüljünk fel a fogantatásra!

Már a gyermektervezéskor érdemes a szervezet megfelelő táp- anyag-ellátottságára, így szükség esetén bizonyos vitaminok, ásványi anyagok étrendi kiegészítésére figyelni.

Tóth B. Zsuzsa

A fogantatástól kezdve egészen a gyermek születéséig az anyai szervezetnek biztosítania kell a fejlődő magzat számára ideális környezetet, étrendet Fotó: Shutterstock

A várandósság alatti életmódbeli, táplálkozási szokások rövid és hosszú távon is hatással vannak az anya és születendő gyermeke egészségére. A várandósság alatt az anya egyéni tápanyagigénye trimeszterenként változik, egyes vitaminok, ásványi anyagok ajánlott beviteli értéke akár 50–100 százalékkal is megnő a fogantatás előtti szükséglethez képest. Étrend-kiegészítőket – kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett – szakember, dietetikus tanácsai alapján érdemes szedni várandósság előtt, alatt és után is. A családtervezés időszakában kiemelten fontos azokra a környezeti tényezőkre figyelmet fordítani, melyek pozitív hatással lehetnek a fogantatásra, a magzat és a leendő édesanya egészségére. Ezek közül meghatározó szerepe van a táplálkozási szokásoknak és a szervezet tápláltsági állapotának. Számos terhességi kórkép és méhen belüli fejlődési rendellenesség, sőt gyerekkorban kialakuló betegség kockázata összefüggést mutat a várandósság előtti és alatti, étrenddel befolyásolható tényezőkkel.

A várandósságra való tudatos felkészülésnek meghatározó része a helyes életmódbeli, kiemelten a helyes táplálkozási szokások minél korábbi kialakítása. A fogantatástól kezdve egészen a gyermek születéséig az anya szervezetének biztosítania kell a fejlődő magzat számára ideális környezetet, másrészt alkalmazkodni szükséges a szervi és szöveti szinten is megnyilvánuló élettani változásokhoz.

Ezzel párhuzamosan az étrend által biztosítható szénhidrátok, fehérjék, zsírok és vitaminok, ásványi anyagok iránti szükséglet is változik.

A fokozódó anyagcsere-folyamatok következtében megnövekedett tápanyagigényt megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékfelvétellel, változatos étrenddel, adott esetben étrendkiegészítéssel lehet, kell fedezni. Az anyai szervezet aktuális tápanyag-ellátottságán túl az adott trimeszter is befolyásolja a szükségletet. Szélsőséges vagy hiányos táplálkozást, speciális diétát követőknek, krónikus betegségben, felszívódási zavarban vagy addikcióban érintetteknek, hátrányos helyzetűeknek még inkább fokozódhat a szükségletük bizonyos tápanyagokból.

A terhesvitaminok és magzatvédő készítmények étrend-kiegészítőknek minősülnek, vagyis a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási, élettani hatással rendelkező anyagokat kombináltan. A várandósok vitamin- és ásványianyag-bevitelére vonatkozó ajánlások értelmezéséhez figyelembe kell venni a táplálékbevitellel biztosítható mennyiséget, majd a szükséglet teljes fedezésének megfelelően kell kiválasztani az étrend-kiegészítő készítményt.

Az indokolatlan, többszörös megadózisok elkerülése érdekében fontos a várandós valódi, egyéni szükségletének felmérése, valamint tájékoztatása az étrendi kiegészítés várható előnyeiről, esetleges mellékhatásairól is. A hazánkban forgalmazott, kifejezetten gyermektervezés és várandósság alatti alkalmazásra készült étrend-kiegészítők több komponensből álló, vagyis komplex készítmények. Általánosan elmondható, hogy összetételük hasonló, azonban egy vagy több mikrotápanyag tekintetében többszörös, akár négyszeres különbséget is mutathatnak.

A fogantatástól kezdve egészen a gyermek születéséig az anyai szervezetnek biztosítania kell a fejlődő magzat számára ideális környezetet, étrendet
Fotó: Shutterstock

Az étrendi kiegészítést leggyakrabban igénylő mikrotápanyagok között van a D-vitamin, amely valójában egy előanyag, amely napfény hatására vagy táplálék által jut a szervezetbe, ahol számos lépésben aktiválódik egy szteránvázas hormonná. Szinte minden szervrendszer működését befolyásolja, különösen fontos az egészséges csontanyagcseréhez. Megfelelő szintje számos nem kívánt anyai és magzati állapot megelőzését támogatja. Hiánya negatív hatással lehet a termékenységre és a várandósság kimenetelére, nagyobb az esély bizonyos terhességi kórképek, valószínűsíthetőleg a terhességi cukorbetegség és a preeclampsia (jellemzően a 20. terhességi héten kialakuló kórosan magas vérnyomás és fehérjeürítés) kialakulására.

A várandósság alatti étrendi kiegészítés csökkenti a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát. A hazai konszenzus a várandósság alatt ajánlható dózist 600 nemzetközi egységben (NE), biztonságosan bevihető legnagyobb mennyiségét 4000 NE-ben határozza meg. A jelenleg forgalomban kapható hazai magzatvédő vitaminok 200–1000 NE D-vitamint tartalmaznak. Hetente egyszeri magas dózis D-vitamin pótlása több héten keresztül – élettani adatok alapján – nem javasolható terhességben. Fontos, hogy a D-vitamin-kiegészítés egyéni szükséglet alapján, igény szerint a komplex magzatvédő készítmény mellett külön, egykomponensű D-vitamin szedésével együtt valósuljon meg.

A várandósság előtti időszakban ugyancsak fontos a folsav, a vas, a B-vitamin-család, a kalcium és a jód bevite- le is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában