ne okozzunk nekik szenvedést

2021.01.15. 20:00

Kutya hideg jön, vigyázzunk az állatokra!

Vigyázzunk a házi kedvenceinkre, a haszonállatokra a következő napokban, mert az állatok is érző, a fájdalmat, hideget érzékelő élőlények, ne okozzunk nekik szenvedést! – tanácsolták állatmentők, ugyanis jönnek a kemény hajnali mínuszok.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Minden állatnak biztosítsunk szélvédett, száraz, meleg helyet, kapjanak bőséges, energiadús eledelt, így tésztafélét, húst, a vizet naponta többször cseréljük nekik – javasolta Antal Laura.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ajkai Vahur Állatvédő Egyesület vezetője kiemelte, ne menjünk el kóbor négylábú mellett, mert lehet, mi vagyunk az utolsó esélye az életben maradásra. Ha láncon vagy kutyaház nélkül látunk kutyát, figyelmeztessük a gazdit, vagy szóljunk a helyi hivatalnak, állatmentőknek. Vigyünk egy hozzánk közel álló menhelynek takarót, forgácsot, szalmát, jó minőségű eledelt, ha megtehetjük, kutyaházat! – mondta.

Vajkyné Nagy Andrea téli takarót tesz lovaira a hideg napokon, és friss szénát, lucernát ad nekik Tótvázsonyban Fotó: családi

Vajkyné Nagy Andrea, egy tótvázsonyi lovasudvar vezetője a nagy hidegben téli takarót is tesz a lovaira. Egész évben odafigyel a takarmányozásukra, a vitaminokra, így a télre is felkészültebbek az állatok. Vastagon szalmázott, szélvédett helyen lehetnek, friss szénát, lucernát kapnak, egymást is melegítik.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Állatmentők azt is javasolják, engedjük be otthonunkba a nagy hidegben a házi kedvenceket. Ha ez nem lehetséges, béleljük ki a házukat például szalmával. Lehetőleg naponta kapjanak meleg ételt, például öntsünk meleg levest a tápra. Házukat tegyük raklapra, lábakra, ezzel sokat tehetünk a hideg ellen. A négylábú környezete ne legyen sáros, vizes. A séta ilyenkor is fontos, de adjunk ruhát rájuk. Ezt magunk is elkészíthetjük, ahogy a kutyacipőt is, amire nagy lehet szükség sózott úton, mert az állatok talpa kisebesedhet. Ügyeljünk arra, legyen téli menedéke, megfelelő tápláléka, vize a haszonállatoknak is!

A veszprémi Bori Krisztina a nagy hidegben ebruhában sétáltatja a két kis bichon havanese kutyust, Monoklit és Bibót, valamint az ajkai Vahurtól való, keverék Bubit Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az állatvédelmi törvény kimondja: „Aki gerinces állatot indokolatlanul bántalmaz, vagy vele szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, mellyel az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt már három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás az állatnak különös szenvedést okoz, vagy több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában