hogy kevesebb mikroműanyagot nyeljen le a baba

2021.01.09. 07:00

Másként tisztítsuk meg a cumisüveget!

Nemrég kutatók vizsgálták a cumis­üvegek mikroműanyag-­kibocsátását a tápszer elkészítésekor, miközben nemzetközi szervezetek ajánlásait követték. Megbecsülték, hogy egy 12 hónapos kisgyermek mennyi mikroműanyagot nyelhet le naponta.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: pixabay

A polipropilén hőre lágyuló polimer, amelyet a vegyipar állít elő, és széles körben használják. A polietilén és a PVC mellett a harmadik legelterjedtebb polimerizációs műanyag. Kimutatták, hogy a polipropilén cumisüvegek mintegy 16 millió mikroműanyag és több trillió kisebb nano-műanyagrészecskét bocsáthatnak ki.

A sterilizáció és a magas hőmérsékletű víz növeli a mikroműanyag kibocsátását, a víz 25 Celsius-fokról 95 fokra növelése esetén a kibocsátás 0,6 millióról 55 millió részecskére emelkedik. A vizsgálat szerint a legnagyobb mennyiségű mikro­műanyagot Óceániában, Észak-Amerikában és Európában nyelhetik le naponta a gyerekek. Ezt a mennyiséget csökkenteni lehet, ha másként sterilizáljuk a cumisüveget, és a tápszer elkészítésének módján is változtatunk.

A sterilizált cumisüveget legalább háromszor kell kiöblíteni üvegedényben vagy rozsdamentes acéllábasban felforralt és szoba-hőmérsékletűre hűtött vízzel. A tápszer elkészítésénél mellőzni kell minden műanyagot, és csak mintegy 70 Celsius-fokos vízzel kell a tápszert feloldani. Ezután szoba-hőmérsékletűre kell hűteni és átönteni egy jó minőségű műanyag cumisüvegbe. A kész tápszert sem műanyag edényben, sem mikrohullámú sütőben ne melegítsük fel, és sose rázzuk erősen a cumis­üvegben. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy például a vízforralók vagy az uzsonnásdobozok is hasonló mennyiségű mikroműanyagot bocsáthatnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában