Túra a téli erdőben

2021.01.19. 11:00

Páratlan kilátás nyílik a Csákány-hegyi kilátóból

A napokban a 327 méter magasan elhelyezkedő Csákány-hegyi kilátót választottam úti célul.

Molnár Sándor

Túrázó a háttérben az impozáns Csákány-hegyi kilátóval

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az új év elején továbbra is a munkahelyen vagy a lakás, a ház falai között töltjük életünket. Ha valamiből, akkor aktív élményekből kevés jut ebben az időszakban, amikor a nap is keveset süt, és hamar besötétedik. Ráadásul a hideg miatt gyakran kimozdulni is alig van kedvünk. A hűvös, télies idő futásra és kerékpározásra sem ideális, viszont ha van hó, elmehetünk szánkózni, vagy egy-egy túrával is színt vihetünk a szürke hétköznapokba, illetve a vírushelyzet miatt eseménytelen hétvégékbe.

A minap a 327 méter magasan elhelyezkedő Csákány-hegyi kilátót választottam úti célul. A Csopakról és Paloznakról is megközelíthető kilátóhoz Veszprém felől, a Nosztori kalandparktól indultam el. A park kerítése mögött a kék turistajelzéseket követve egy kellemes sétát tettem az erdőben a kilátóhoz, amely körülbelül 2,5 kilométerre található a parkolótól.

Viszonylag széles, jól járható ösvények, erdei utak vezetnek fel a hegytetőre, ahol korábban az 1972-ben épült Endrődi Sándor-kilátó állt, amelynek fa tartószerkezete tönkrement az évtizedek alatt, és veszélyessé vált, lebontották. A helyére épült fel 2015-ben a Csákány-hegyi kilátó a természetbarátok örömére.

Túrázó a háttérben az impozáns Csákány-hegyi kilátóval Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az új kilátó negyedik szinten lévő erkélyéről – szép időben – páratlan kilátás nyílik a Bakonyra és a Balaton keleti medencéjére. Nekem a ködös, borongós időjárás miatt ez a látvány nem adatott meg, de a kellemes túra kárpótolt és feldobta a napomat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában