Körkép

2021.01.04. 07:00

Sokféleképpen elkészíthető és különlegesen tálalható a tojás

Körkép Az ünnepek alatt is könnyen sokféleképp elkészíthetjük, különlegesen tálalhatjuk a tojást. Ennek a tápanyagdús fehérjeforrásnak a mutatós és finom elkészítéséhez adunk tanácsokat szakértőnk segítségével.

Rimányi Zita

Fenntartható módon előállítható a tojás

Fotó: Penovác Károly/Napló

Tápanyagdús élelmiszer a tojás, és ha helyit veszünk belőle, azzal környezetünket is védjük. A jövő élelmiszerének tartják, mert fenntartható módon előállítható és az egyik legolcsóbb fehérjeforrás – hívta fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Tájékoztatása szerint csaknem húszmillióval többet ettek a magyarok 2019-ben, mint 2018-ban, és tavaly is érezték a tojástermelők a koronavírus-járvány miatti megemelkedett keresletet. Itthon a legfontosabb szempont tojásvásárláskor még mindig az ár-érték arány, ugyanakkor már figyelembe veszik a vevők a származási helyet is. Érdemes tudniuk, hogy az EU-konform ketreces tartásnak a legkisebb az ökológiai lábnyoma. A tojásnak pedig tudományosan bizonyítottak a jótékony hatásai. Például a benne lévő kolin nagy szerepet játszik a magzat agyának fejlődésében.

Fenntartható módon előállítható a tojás
Fotó: Penovác Károly/Napló

Budai Emília várpalotai szakácsoktató lapunknak elmondta, hogy diétázók is sokféleképp elkészíthetik ezt a kedvelt konyhai alapanyagot. Akár hétvégén is finom, tápláló reggeli készülhet belőle, s talán ilyenkor több időnk is van rá, hogy a megszokottaktól eltérően ízesítsük, tálaljuk a tojásból készült ételeket.

Jó főzve, lágyan, tükörtojásként is – ki hogyan szereti. A rántottába pedig nemcsak kolbász, szalonna, gomba kerülhet, hanem zöldségfélék is, akár levesben megpároltak.

Az omlett szakértőnk magyarázata alapján abban tér el a rántottától, hogy a felvert tojáshoz tejet vagy tejszínt is hozzáadunk.

Ebbe a masszába tehetünk még sajtot, májat vagy zöldborsót. Ezeket a hozzávalókat ráhinthetjük az omlettre úgy is, mintha pizzára raknánk, vagy a feltekert omlettet tölthetjük meg velük. A felkockázott főtt tojás pedig húsok töltelékébe is kerülhet, mutatós, mozaikos hatású lesz szeleteléskor.

Hidegtálkészítés a Mélytányér étteremben
Fotó: Penovác Károly/Napló

Családi ünnepekkor többen szoktak tojásos hidegtálakat, kaszinótojást készíteni. Oroszosan kaviár kerül a tetejére, a kiskőrösinek nevezett változat szerint a sárgájából kikevert krémbe libamájat tesznek.

Szakértőnk a hagyományostól eltérően a főtt sárgáját sajtreszelőn lereszeli és vajat, lisztet, tejet, tejfölt tesz hozzá. Többnyire habzsákba tölti és úgy díszíti vele a félbevágott fehér részeket. Ám szerinte az is jó megoldás, ha csak visszakanalazzuk a tölteléket, a fő, hogy finom legyen, sóval, fehér borssal megfelelően fűszerezzük.

Tálaláskor pedig tanácsa alapján díszíthetjük főtt­répa- vagy céklaszeletekkel, petrezselyemlevéllel, uborka­darabokkal, retekkel és finoman meggőzölt brokkolival is. Utóbbi esetben a főzőlében rizst párolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában