egészség

2021.02.07. 07:00

A fekete retek sokoldalú vitaminbomba

A téli hónapokban kevés a friss zöldség, ugyanakkor ebben az időszakban is fontos immunrendszerünk védelme, szervezetünk vitaminkészletének folyamatos pótlása.

Müller Anikó Hanga

A fekete retek sokféleképp fogyasztható Fotó: Müller Anikó Hanga

Különösen napjainkban kell fokozott figyelmet fordítani a vírusfertőzések kivédésére. A mesterségesen előállított vitaminok helyett célravezetőbb megoldás a téli zöldségek fogyasztása. Ezek egyike a fekete retek, melyet neveznek bokszos reteknek is, utalva fekete színére.

Az emberiség ősidők óta ismeri, Kínában, Indiában, Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették, Európába a római hadsereg hozta be. Igen sokoldalú növény, erősíti az immunrendszert, gombaölő, nyálkahártya-tisztító, jótékony hatással van az emésztési zavarokra, az epeutak védelmére, a májra, a bélrendszerre, segít legyőzni a nátha, a megfázás tüneteit. A népi gyógyászatban használták pestis, tüdőbaj, csúz, álmatlanság, reuma, ízületi gyulladások, köszvény gyógyítására, csípések, allergiák tüneteinek semlegesítésére. Hozzájárul a máj méregtelenítési folyamatához, serkenti az epehólyag működését, fokozza az epe kiválasztását, ennek köszönhetően megakadályozhatja az epekövek kialakulását. Népi megfigyelések szerint képes feloldani az epekövet, kordában tartja a koleszterinszintet.

Rendkívül gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, táp- anyagokban, rézben, vasban, magnéziumban, káliumban, szelénben, foszforban, cinkben. Vitamintartalma háromszorosa a fehér és a piros fajtákénak. Magas rosttartalma segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést, a benne található aromás olajok hatásosak az orrdugulás ellen, leve segít fellazítani a letapadt váladékot, ezért a köhögés csodaszere.

Ehhez vágjunk félbe egy retket, kanalazzuk ki a belsejét – ez lereszelve felhasználható –, tegyünk bele mézet, és hagyjuk pár órát állni. Nem kell a tetejéig megtölteni, mert a retek levet ereszt, melyből felnőtteknek 3-4, gyerekeknek napi 1-2 teáskanálnyi javasolt. A mézet mindig pótolni kell, míg a retek meg nem puhul. Egyéves kor előtt nem szabad a kisgyermekeknek mézet adni, így ezt sem. Ugyancsak nem ajánlatos cukorbetegek számára, továbbá akiknek gyomorvérzése, fekélye, bélgyulladása van.

A fekete retek sokféleképp fogyasztható
Fotó: Müller Anikó Hanga

Népi megfigyelésen alapuló mondások a retekről: „reggel méreg, délben étek, este orvosság”, vagy „feketét feketében”, azaz fogyasztása este javasolt, ekkor fejti ki intenzíven a hatását. A „reggel méreg” csupán azt jelenti, hogy éhgyomorra nem jó enni, mert puffaszt, a magas illóolaj-tartalom miatt megterhelő lehet az emésztésre az érzékenyebb gyomrúak esetében. Többféleképpen fogyasztható, lereszelve szendvicsek mellé, salátaként kis olívaolajjal keverve, sütve, szendvicskrémként almával, majonézes tormával keverve, vagy joghurttal, túróval vegyítve. Gyógyhatása ellenére túlzott fogyasztása nem ajánlott súlyos máj-, epe-, pajzsmirigybetegség, gyomorfekély és -hurut esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában