Fenyvesek és zord sziklák

2021.02.07. 07:00

A Magas-Tátra minden évszakban vonzza a bakancsos turistákat

Magas-tátra A hegység kedvelt kirándulóhely minden évszakban. Az alpesi környezet 600 kilométernyi kiépített útvonalai, zúgó fenyvesei vonzzák az erdei sétákat ked­velő bakancsos turistákat, az embert próbáló terepek a vad csúcsokat meghódító túrázókat, síközpontjai a téli sportokat űzőket.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

A Kárpátok legmagasabb hegy­vonulata és a világ legkisebb magashegysége, a Tátra a lengyel és szlovák Tátrai Nemzeti Parkok védett övezetében található. Tiszta időben legmagasabb vonulatai Magyarországról – az Északi-középhegység, a Pilis és a Budai-hegység magaslatairól – is láthatók. Nevét először 675-ben említik, a Karpathos hegyvonulata kapcsán. A római időkben Havas-hegység néven, a IV. Béla korából fennmaradt oklevelek Tarczal és Tatur névvel jelölték.

A Gerlachfalvi-csúcs 2655 méter magas, Szlovákia, de az egész Kárpátok legmagasabb csúcsa. 1896-tól a millennium tiszteletére Ferenc József nevét viselte 1919-ig. A csúcshoz való feljutás kizárólag hegyi vezető kíséretével lehetséges, a túrára csak jó fizikummal rendelkező, gyakorlott túrázók jelentkezzenek, akiknek nem okoz problémát a napi ezerméteres szintkülönbség sem.

A Magas-Tátra minden évszakban kedvelt kirándulóhely, sokakat vonzanak a zúgó fenyvesek és a vad sziklaormok
Fotó: Müller Anikó Hanga

A Lomnici-csúcs 2634 méter magas, a látogatókat kötélpályás libegő viszi fel, melyet 1937-ben építettek, és közel húsz éven keresztül egyedülálló volt a világon. Az itt található meteorológiai állomás Szlovákia legmagasabban lévő munkahelye. A hó 1300 méter felett négy-öt, 1800 méter felett hat hónapon át képez összefüggő takarót, ezért a téli hónapok itt a sísport jegyében telnek.

Erdei sétáink során hátukon óriási terheket cipelő magashegyi teherhordókkal találkozhatunk
Fotó: Müller Anikó Hanga

Az első síléceket a Magas-Tátrába 1865-ben vitte Észak-Európában töltött emig­rációs emlékeként Cornides Károly ótátrafüredi gyógyszerész, melyet gyógyszertára díszítésére használt. A tátrai síelés elindítója Szontagh Miklós (1843–1899) orvos volt, aki a szanatóriumban gyógyulást kereső tüdőbetegeknek a kezelések kiegészítéseként túrázást, korcsolyázást, szánkózást, síelést írt elő. Érdemes ellátogatni a tátralomnici símúzeumba, ahol látványos sítörténeti időutazásban lehet részünk.

Erdei sétáink során hátukon óriási terheket cipelő magashegyi teherhordókkal, serpákkal találkozhatunk. Ez a foglalkozás felkerült Szlovákia kulturálisörökség-listájára.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Szlovákiában a balesetek megelőzéséért a turistautak nagy része november 1-jétől június 15-ig le van zárva, Lengyelországban nincs téli zárlat, ott időjárásfüggő, mikor mi látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában