valentin-nap

2021.02.14. 07:00

A szerelmesek ünnepe – Kommunikáció és őszinteség a jó kapcsolat alapja

A Valentin-napot, azaz Szent Bálint napját világszerte február 14-én ünneplik a szerelmesek. Az ünnep mai szokása az angolszász országokból terjedt el magyar nyelvterületen is az 1990-es években, de eredete jóval régebbre nyúlik vissza.

Horváth Virág

20210210. Veszprém Fantázia Fotóstúdió. Presznyák Cyntia és párja Kulcsár Tamás Valentin napi illusztrációja Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Egészen az ókortól követhetjük az ünnep alakulását, ugyanis az ókori Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepéből alakult ki jelenlegi formájában. Ezen az ünnepen főként tisztító és termékenységvarázsló rítusokat végeztek; ekkor volt Júnónak, a házasság istennőjének ünnepe is. Az egyszerű nép között pedig az a szokás dívott, hogy a fiatal férfiak egy kalapból kihúzták egy-egy hajadon nőnek a nevét; állítólag az így alakult párok egy részének tagjai valóban egymásba szerettek.

A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt február 14-én kivégezték volna, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.”

Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. A római-katolikus naptárnak az 1970-es évi reformjakor e szent és emléknapja az előírt egyházi liturgiából eltűnt.

A Házasság hete utolsó napjának, február 14., Valentin-napnak a tiszteletére ezúttal egy fiatal párt, Presznyák Cynthiát, aki a Tündérszépek 2021 versenyünk megyei esélyese, és párját, Kulcsár Tamást kérdeztük arról, mi a hosszútávú kapcsolatok alapja, és hogyan készülnek az ünnepre.

Cynthia és Tamás már másfél éve alkotnak egy párt, de már most látják maguk előtt az idilli jövőképet, a nagycsaládot és közös otthont. Cynthia elmondta, nem a megszokott módon ismerték meg egymást, de sokat dolgoznak a kapcsolatukon, odafigyelnek a részletekre.

- Én rendőrként dolgozom, és egy kollégiumba hívtak ki minket, ahonnan kiugrott egy lány az ablakon és elszökött. Ebben a kollégiumban élt akkor Cynthia, és ott látott meg engem munka közben. Közben megtudta a nevemet, és már másnap reggel, miután lejárt a műszakom írt nekem online. Az egész napot végigbeszélgettük, nem is feküdtem le aludni, és csak később találkoztunk is – mesélte Tamás megismerkedésük történetét.

Presznyák Cynthia és Kulcsár Tamás fiatal párként is a harmóniára törekszik Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az „első látásra szerelem” náluk nem volt adott, habár Cynthia volt a kezdeményező, mégis apró lépésekkel haladt, és az óvatosságból idővel szerelem alakult ki. – Azt gondoltam, nem veszítek semmit azzal, ha írok neki. Szerintem nem sok lány van, aki merne kezdeményezni, a nők még manapság is azt szeretik, ha a férfi teszi meg az első lépést – tette hozzá a 18 éves lány.

A pár szerint az ő kapcsolatuk fordítva alakult, mint az megszokott: hiába vannak másfél éve már együtt, nem szürkülnek a hétköznapjaik, napról-napra jobban szeretik egymást. Hozzátették, egy szilárd kapcsolat alapja az őszinteség és a kommunikáció, mindent meg tudnak beszélni, és odafigyelnek arra, hogy beszélgetéseik építőjellegűek és előremutatóak legyenek.

A fiatal pár idén már visszafogottabb ünneplésre vágyik, úgy érzik, az egymással töltött meghitt időtöltés jobban elmélyíti a kapcsolatukat, mint az ajándékok és a felhajtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában