szorongás a járvány alatt

2021.02.17. 16:00

A vírus eszi sokak lelkét

„Az állandó kétségbeesés szélsőséges lelki védekezési mechanizmusokat szül és sokan eközben nem találnak feltöltődési lehetőségeket. Miközben a folyamatos stressz rontja a szervezet immunrendszerét. Aki pedig így kimerül, az fogékonyabbá válik a koronavírusra” – állítja Kardos Klára pszichológus.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay.com

- A koronavírusjárvány miatt megszaporodott a depressziós, szorongásos kórképek miatt szenvedők száma, sokaknál felerősítette a meglévő lelki problémákat. Azokra még inkább rosszul hatott, akiknek eddig is voltak ilyen gondjaik. Ezt a pszichológus, a pszichiáter szakmában dolgozók mind tapasztalták. Azt látjuk, hogy szélsőséges módon viszonyulnak többen a fertőzésveszélyhez. A hozzállások közt a vírustagadástól a betegségfóbiáig minden előfordul. Hozzánk persze jobbára azok fordulnak, akik intenzív aggódást élnek át, emiatt súlyosabb állapotba kerülnek. Sajnos egyre többen vannak. A reális félelmet átélők pedig a szabályokat betartva igyekeznek alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Ez a szerencsésebb – kezdte tájékoztatását Kardos Klára klinikai szakpszichológus.

Folyamatos szorongás

A járvánnyal kapcsolatos stressznek kétféle oka lehet. Aki már átesett a betegségen, kellemetlen közérzetet, fájdalmakat, halálközeli élményeket is átélhetett. Rettenetesen ijesztő fuldoklásos tünetei a felgyógyulás után még hónapokig, akár fél évig is megmaradhatnak.

Nem azonnal múlnak el, ahogy ennek a lelki hatásai se.

Bár erről még nincsenek is elég tapasztalatai a szakembereknek, mert a jelenlegihez hasonló tömeges fertőzések jó ideje nem fordultak elő – magyarázta el a pszichológus. Akik pedig még nem kapták el a vírust, azok közül sokan folyamatos szorongásos készenlétet élnek meg. Ez már egy éve tart, így hihetetlen energiákat emészt fel – hangsúlyozta Kardos Klára.

Aggasztó gondolatok

- Az állandó kétségbeesés szélsőséges lelki védekezési mechanizmusokat szül és sokan eközben nem találnak feltöltődési lehetőségeket. Miközben a folyamatos stressz rontja a szervezet immunrendszerét. Aki pedig így kimerül, az fogékonyabbá válik a koronavírusra, mindenféle megbetegedésre. Nehéz ebben a helyzetben szakemberként jó tanácsokat adnunk, mert ahogy említettem, ilyen helyzet még szerencsére nem volt az életünkben. A háborút megjártaknál olykor kialakuló poszt traumás zavarral kell számolni manapság sokaknál.

Még akkor is majd, ha már lecsengőben lesz a járvány, feloldhatók lesznek a korlátozások – szögezte le szakértőnk és hozzátette: nehéz lesz továbblépni, újra hétköznapi életet élni, mert arra gondolhatunk, hogy mikor jön megint egy hasonló járvány. Ez még sokáig kitöltheti az emberek gondolatait.

Reményeinkről beszéljünk

- A vírus nem csak az életünket veszélyezteti fizikai értelemben, lelkünk egy részét is megeszi – állítja Kardos Klára és véleménye szerint nem jó, ha valaki csak a járvánnyal kapcsolatos híreket olvassa nagy számban, akkor se, ha a veszélyeztetettek csoportjába tartozik kora vagy meglévő krónikus betegsége miatt. Ez negatív közérzetét tovább ronthatja. Fontosabb a rendszeres testmozgás, a kapcsolataink ápolása, a hit a pozitív változásban és az, ha a reményeinkről beszélgetünk a fertőzésveszély kapcsán is ismerőseinkkel – sorolta tanácsait Kardos Klára.

Sajnos tapasztalatai alapján vannak olyanok, akik élvezik mások „paráztatását”, kétségbe ejtik a környezetükben lévőket.

Így gyakorolnak hatalmat felettük, miközben maguk megkönnyebbülnek. Sajnos ennek sokan áldozatul esnek.

Hiteles információk

- Az elbizonytalanítóan hat, hogy nem olvashatunk egyértelmű információkat. Az összezavarodás abból is adódik, hogy nem csak valódi szakemberek írják le álláspontjukat és persze abból is, hogy a hozzáértők se tudnak még eleget a koronavírusról – mondta el a pszichológus és hozzáfűzte: senki nem tudhatja a járvány lefolyásának menetét. Ezért csak magalapozott, hiteles tájékoztatásokat érdemes megismerni, azoknak a véleményét, azokét a tudósokét, akik tudások megosztásához azt is hozzáteszik, hogy még nem tudnak mindent teljes bizonyossággal. Persze azért adnak hasznos tanácsokat a jelenlegi helyzetben praktikus védekezéshez, ahhoz, most mit tehetünk. Viszont óvakodjunk azoknak az önjelölt okoskodóknak az írásaitól, akik azt állítják, mindent tutira tudnak.

A bezártság veszélye

- Fontos, hogy tegyünk meg mindent egészségünk megőrzése érdekében, de ne essünk túlzásokba. A szélsőségek nem jelentenek kivezető utat. Egy éven át teljes bezártságban élni egy lakásban ugyanolyan veszélyt jelent, mint maga a vírus okozta fertőzés. Aki észreveszi magán a nagyon kellemetlen, depresszióra utaló tüneteket, az nyisson mások felé! Használja ki a kapcsolattartás lehetséges, biztonságos módjait, amik rendelkezésére állnak! – javasolja szakértőnk. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy nem mindenki lelki beteg, akinek mostanában időnként rossz a közérzete, csökken a biztonságérzete a járvány, a hatásai miatt. Természetes, hogy mindannyiunknak vannak ilyen reakciói. Ha nem lennének, az lenne a furcsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában