a vitától, konfliktustól nem kell megijedni

2021.02.11. 07:00

Együtt kell megoldást találni a párkapcsolati problémákra

A párkapcsolati konfliktusokról és lehetséges megoldásaikról beszélgettek szakértők a házasság hete rendezvényén.

Marton Attila

Bálint Bánk családterapeuta, klinikai gyermekpszichológus

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az egyik veszprémi kávézóban lezajlott beszélgetést a Veszprém Tv rögzítette. Horváthné Kecskés Diána, a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény vezetője elmondta, tapasztalata szerint azok a családok, amelyek megakadnak a konfliktusaik megoldásában, vagy időről időre ugyanazzal a módszerrel próbálkoznak, vagy a környezetükben élők közül túl sok embert vonnak be ebbe a folyamatba.

Bálint Bánk családterapeuta, klinikai gyermekpszichológus arról beszélt, akkor járnak el helyesen a párok, ha a konfliktusuk megoldásába minél kevesebb embert vonnak be. Amennyiben külső szakemberhez fordulnak, egy kisebb konfliktus esetén már néhány alkalom elég lehet a megoldáshoz.

A pszichológus hangsúlyozta, a házastársak konfliktusa rendkívül megterhelő a gyermeknek, ugyanis mindkét szülőjét szereti, a vitában azonban állást kell foglalnia. Bármelyik oldalra is áll, az egyben azt is jelenti, hogy megtagadja az egyik szülőt, ami számára a családi biztonság elvesztését jelenti.

Bálint Bánk családterapeuta, klinikai gyermekpszichológus
Fotó: Penovác Károly/Napló

Bálint Bánk az intézményvezető kérdésére elmondta, a családszerkezet változásai gyakran járnak konfliktussal, legyen szó a párkapcsolat kialakulásának folyamatáról, az első vagy második gyermek megszületéséről vagy a gyermek kirepüléséről. A pszichológus szerint ilyenkor azt kell tudatosítaniuk a feleknek, hogy a konfliktus nem az ő hibájuk, hanem a helyzet változása idézte elő.

Horváthné Kecskés Diána elmondta, a vitától, konfliktustól nem kell megijedniük a feleknek, hanem a megoldásra kell törekedniük. Bálint Bánk hangsúlyozta, a krízis megelőzésében sokat segít a tudatosság. A szakember ugyanakkor arra is figyelmeztetett, attól, hogy a konfliktusokat jól kezelik a szülők, a házasság nem lesz boldog vagy kiegyensúlyozott, ahhoz ugyanis érzelmi tényezők is kellenek. Leszögezte: a házasság olyan növény, amit folyamatosan gondozni kell: ha ezt elmulasztják, elhervad, ha azonban naponta dolgoznak rajta és gondozzák, virágozni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában